Κανένας δεν μένει αλώβητος απέναντι στον νέο κορωνοϊό με ορισμένους νεότερους ηλικιακά ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα να κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με τα νέα ερευνητικά ευρήματα από τους ερευνητές της Mayo Clinic, ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο ή κάποιο καρδιαγγειακό, αιμτολογικό, νευρολογικό ή ενδοκρινικό νόσημα και έχουν ηλικία κάτω των 45 ετών, διατρέχουν εως και τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό.
«Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνάς μας είναι το γεγονός ότι σχεδόν κάθε κατηγορία χρόνιων νοσημάτων που εξετάσαμε αύξανε τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό», τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγος Jennifer St. Sauver. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου διεφέραν ανάλογα με την ηλικία. Επιπλέον, δημιούργησαν περισσότερες επιπλοκές στους νεότερους ασθενείς παρά στους πιο ηλικιωμένους» συμπληρώνει.
Μετά από σχεδόν 19 μηνές συμβίωσης με τον κορωνοϊό, τα διαθέσιμα στοιχεία των νοσούντων αναδεικνύουν πως οι νεαρότερες ηλικίες δεν νοσούν σοβαρά σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ασθενείς. Η πιο μεταδοτική όμως μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως διατάραξε και αυτές τις ισορροπίες, με την πρόεδρο ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) κ. Ματίνα Παγώνη, να υπογραμμίζει πριν από μέρες ότι «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν βλέπει ηλικίες», καθώς εισήχθησαν στο νοσοκομείο Γεννηματά και ασθενείς 27 ετών και άνω.
Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά κυρίως Αμερικανούς πολίτες, εστιάζοντας σε 10 χιλιάδες Αμερικανούς ασθενείς από τη Μινεσότα και το Γουισκόνσιν που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό τη περίοδο από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Ο καρκίνος φαίνεται πως ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό όσον αφορά τους ασθενείς κάτω των 45 ετών, χωρίς όμως το ίδιο να ισχύει και για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς.
Όπως εξηγεί η Jennifer St. Sauver, αυτό συμβαίνει διότι οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο συνηθίζουν να εμφανίζουν πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, λαμβάνοντας ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές, συνδυασμός που αποδυναμώνει τον ανοσοποιητικό τους σύστημα και μπορεί να τους κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις, χωρίς βέβαια να αποτελεί εξαίρεση και η λοίμωξη COVID-19.
Αυτό όμως που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι από το σύνολο των ασθενών που έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα, όσοι έπασχαν από αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Μια πιθανή εξήγηση που δίνει η Δρ Sauver είναι ότι ορισμένες αγωγές που λαμβάνουν αυτοί οι ασθενείς ενδεχομένως να αυξάνουν την επικινδυνότητα.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι το γεγονός ότι ορισμένες εθνικότητες παρουσιάσαν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Για παράδειγμα οι ασθενείς ασιατικής καταγωγής ήταν οι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή νόσηση, με τους Αφρο-αμερικανούς και τους ασθενείς λατινοαμερικανικής καταγωγής να ακολουθούν. Οι επιστήμονες θεωρούν πως σε αυτή τη διαφοροποίηση, καθοριστικοί είναι οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες έκθεσης αυτών των ατόμων στον ιό.
Το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, όπως τονίζει και η Δρ Sauver, είναι τα εμβόλια σημειώνοντας τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού, καθώς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ενάντια στη μετάλλαξη Δέλτα.
Σε αυτή την παραδοχή, ο Δρ Marc Siegel, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Langone Medical Center του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προσθέτει άλλο ένα πλεονέκτημα ενός εμβολιασμένου ατόμου: εάν αυτό το άτομο προσβληθεί από τον ιό, οι πιθανότητες νοσηλείας είναι μόλις 3%. Όπως τονίζει, είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς από τη νόσηση με κορωνοϊό, που θα μπορούσε να έχει τραγικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Μετάλλαξη Δέλτα: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν
Έχετε εμβολιαστεί; Τέσσερα συμπτώματα που αποκαλύπτουν ότι κολλήσατε ξανά κορωνοϊό