Το μυστήριο της εμφάνισης των ραγάδων σε ορισμένους μόνο ανθρώπους προσπάθησαν να λύσουν επιστήμονες σε μια νέα έρευνα, διαπιστώνοντας ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση σε τέτοιου είδους ουλές, η οποία οφείλεται σε ορισμένα γονίδια.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA περισσότερων από 760.000 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 544 γενετικοί δείκτες που συνδέονται με τις ραγάδες.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Olga Sazonova, μερικοί από αυτούς τους δείκτες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων σε έναν άνθρωπο, ενώ άλλοι φαίνεται να προστατεύουν από αυτές.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα του DNA για να δημιουργήσει ένα υπολογιστικό μοντέλο που θα μπορούσε να προβλέψει εάν ένα άτομο ήταν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να αναπτύξει ραγάδες.
Η μελέτη βασίστηκε σε αποτελέσματα από 670.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής, ενώ άλλοι 90.000 προέρχονταν από άλλες εθνοτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων Αφροαμερικανοί, λατινοαμερικανοί και άτομα με καταγωγή από τη νότια Ασία.
Όλοι ρωτήθηκαν εάν είχαν ραγάδες στα χέρια, τα πόδια και τους γοφούς τους, ενώ οι ερευνητές σκόπιμα απέφυγαν να ρωτήσουν για την ύπαρξη ραγάδων στην κοιλιακή χώρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα δεν θα επηρεάζονταν από γυναίκες που έχουν περάσει εγκυμοσύνη. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο αριθμός των ραγάδων που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν πολύ υψηλότερος στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.
Η Δρ. Sazonova είπε ότι πιθανώς ένα μέρος αυτής της διαφοράς να οφείλεται στις γυναίκες που συμπεριέλαβαν – λανθασμένα – στις απαντήσεις τους τις ραγάδες που είχαν στην κοιλιά, αλλά πρόσθεσε ότι είναι, επίσης, πιθανό η φυσιολογία των γυναικών να κάνει το δέρμα τους πιο επιρρεπές σε αυτές.
Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα ποσοστά ήταν ελαφρώς υψηλότερα στους μη Ευρωπαίους, με την επικεφαλής ερευνήτρια να τονίζει ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι ραγάδες γίνονται πιο αισθητές στο πιο σκούρο δέρμα.
Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Οι ραγάδες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα είδος ουλής που προκαλείται από απότομη διάταση του δέρματος, το οποίο αδυνατεί να επιδιορθωθεί πλήρως. Ενώ οι ραγάδες σχετίζονται περισσότερο με την εγκυμοσύνη, υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως η απότομη ανάπτυξη κατά την εφηβεία ή η αύξηση του βάρους.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα κύτταρα του δέρματος των ανθρώπων με ραγάδες είναι γενετικά προγραμματισμένα να παράγουν μικρότερες ποσότητες ορισμένων πρωτεϊνών που είναι σημαντικές για την ελαστικότητα και την επιδιόρθωση, όπως η εύστοχα ονομαζόμενη ελαστίνη.
Δυστυχώς, τα περιθώρια αντιμετώπισης των ραγάδων που σχηματίζονται σε πρώτο στάδιο είναι ελάχιστα, με τις μοναδικές μέχρι τώρα «επιλογές» να είναι η αποφυγή της αύξησης του βάρους.
«Μπορείτε να βρείτε διάφορους ισχυρισμούς στο διαδίκτυο, αλλά – ρεαλιστικά μιλώντας – δεν πιστεύω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να αποφύγει τις ραγάδες», κατέληξε η Δρ. Sazonova.
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί θεραπευτικός σε μια τέτοια κατάσταση, μιας και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αναφέρουν ότι παρατηρούν λιγότερες ουλές.