Τη διατροφή που προφυλάσσει από εγκεφαλικά επεισόδια ανακάλυψαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ειδικότερα, τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας έδειξαν ότι κατανάλωση τροφίμων φυτικής προσέλευσης και ο περιορισμός κατανάλωσης ραφιναρισμένων άλευρων και σακχάρων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 10%.

Είναι ενδιαφέρον πως, η διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο μόνο για τα ισχαιμικά και όχι αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ισχαιμικά αποτελούν την πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων, περίπου 85%, και συμβαίνουν όταν αποφράζεται η κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Τα αιμορραγικά προκαλούνται εξαιτίας αιμορραγίας που συμβαίνει μέσα ή γύρω από  τον εγκέφαλο (εγκεφαλική αιμορραγία).

Στη μελέτη διάρκειας 25 ετών έλαβαν μέρος 209.508 συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη διάγνωση για καρδιαγγειακές νόσους ή καρκίνο κατά την έναρξη της έρευνας. Κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια απαντούσαν σε ερωτηματολόγια για τη μέση συχνότητα κατανάλωσης περισσότερων από 110 διαφορετικών τροφίμων στη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους για την ποιότητα της διατροφής τους -και ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε φυτικά τρόφιμα, χωρίς να αποκλείονται τα ζωικά-, το δείγμα χωρίστηκε σε πέντε ομάδες. Ενδεικτικά οι δύο μεγάλες κατηγορίας αφορούσαν:

  • διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα (12 μερίδες τη μέρα) όπως φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια και φυτικά έλαια, μικρή κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφών που ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη, όπως καλαμπόκι και πατάτες (3 μερίδες ημερησίως) όπως και κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων (3,5 μερίδες ημερησίως)
  • διατροφή περιορισμένη σε καλής ποιότητας φυτικά τρόφιμα (7μιση μερίδες την ημέρα) με μεγαλύτερη κατανάλωση ανθυγιεινών φυτικών τροφών (6,5 μερίδες ανά ημέρα), όπως και κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων (6 μερίδες την ημέρα)

Στη διάρκεια της μελέτης, 6,241 εθελοντές υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, 3.015 ισχαιμικό και 853 αιμορραγικό. Ο τύπος εγκεφαλικού των υπόλοιπων περιστατικών παρέμεινε άγνωστος.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε γενικά κατά 10% και κατά 8% για ισχαιμικό για την ομάδα με την υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφίμων.

Επιπλέον, δεν διαπιστώθηκε σύνδεση της χορτοφαγικής διατροφής και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο καθώς επεσήμανε η Δρ Megu Baden, M.D., Ph.D, μια χορτοφαγική διατροφή δεν επαρκεί αν βασίζεται σε ανθυγιεινές επιλογές με πρόσθετα σάκχαρα. Καθοριστικός παράγοντας για να εξασφαλιστούν τα οφέλη είναι η ποιότητα των τροφίμων.

Αναφερόμενη στα ευρήματα που τονίζουν τη σημασία της διατροφής για την εγκεφαλική υγεία, σχολίασε «Παρόλο που παρέμεινε άγνωστος ο τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου για πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων, η συνέπεια των ευρημάτων, τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν έως και 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων να αφορούν ισχαιμικά επισφραγίζουν τα ερευνητικά μας αποτελέσματα».

Εντούτοις, μια ουσιαστική αδυναμία της μελέτης αποτέλεσε το γεγονός πως το δείγμα αποτελείτο εξ΄ολοκλήρου από λευκούς και επαγγελματίες υγείας.

 

Διαβάστε επίσης

Εγκεφαλικό Eπεισόδιο: Αυτοί είναι οι κρίσιμοι μήνες για τη σωστή αποκατάσταση

Τρώτε λιγότερα από τρία φρούτα την ημέρα; Αυτή η διαταραχή σας απειλεί

Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η επαναστατική αντιμετώπιση που σώζει ζωές