Με σταθερό ρυθμό συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια. Ενδεικτική της αυξημένης επαγρύπνησης της χώρας έναντι της «διασυνοριακής απειλής» του κορωνοϊού είναι η συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια με τον τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή και του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε για το σχέδιο δράσης που έχουν εκπονήσει υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος στην Ελλάδα και για τον τομέα δράσης και ευθύνης που αναλογεί στην υπηρεσία του.
Τα 13 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα που έχουν οριστεί ως Νοσοκομεία Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό δοκιμάζουν το ένα μετά το άλλο τα αντανακλαστικά τους εφαρμόζοντας τα σχέδια επιχειρησιακής ετοιμότητας που μέχρι τώρα γνώριζαν κυρίως… θεωρητικά, με το ΕΚΑΒ να εποπτεύει και να συντονίζει τις σχετικές ασκήσεις ετοιμότητας.
Παράλληλα, ενεργοποιείται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορωναϊού σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα – απευθείας πτήσεις γίνονται από το Πεκίνο στην Αθήνα τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.
Η πρώτη άσκηση υποδοχής και διαχείρισης «ύποπτου» κρούσματος έγινε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – με επιτυχία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, που ενημέρωσε για το αποτέλεσμα τον υπουργό Υγείας. Σήμερα τη σκυτάλη του τεστ επιχειρησιακής ετοιμότητας θα πάρει το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαίδας «Μποδοσάκειο».
Τα νοσοκομεία της Αττικής (πρόκειται για τα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Σωτηρία, Ευαγγελισμός), όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΔΥ, έχουν πολύ καλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας αφενός μεν γιατι έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα ανάλογες ασκήσεις, αφετέρου γιατι έχουν υποδεχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες αρκετά «ψευδό-κρούσματα» κορωνοϊού και έχουν ενεργήσει αναλόγως, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, τον πιθανό ασθενή, ενεργοποιώντας τον θάλαμο αρνητικής πίεσης, αποστέλλοντας το δείγμα προς εξέταση στα εξειδικευμένα εργαστήρια.
Θερμόμετρα και μάσκες για τους επιβάτες
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιοι και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, θα εφαρμόζεται θερρμομέτρηση με τη χρήση υπερύθρων θερμομέτρων στους επιβάτες και το πλήρωμα των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων. Στο μικροσκόπιο θα βρίσκονται οι επιβάτες και τα πληρώματα πτήσεων από Κίνα, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου αεροδρομίου.
Επίσης, θα γίνεται ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα, αλλά και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας και ενισχύουν την ήδη υπάρχουσα διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών.
Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Σε αυτήν την περίπτωση το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.