Έναν εκτενή… κατάλογο με τα προβλήματα του συστήματος δημόσιας υγείας δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δηλώνοντας παράλληλα προς τους επικεφαλής της Αριστοτέλους ότι βρίσκεται στη διάθεσή τους για εποικοδομητικό διάλογο.
Με την ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνει στον υπουργό Υγείας, κ, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, τις διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, δηλαδή τη ελλιπή χρηματοδότηση,το μειωμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς και τα κομματικά στελέχη της διοίκησης, και ζητεί στοχευμένα την αντιμετώπιση κάθε μιας από αυτές τις παθογένειες. Παρατηρεί δε πως και στα τρία αυτά σημεία υπάρχει κενό στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
«Στις προγραμματικές δηλώσεις δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αύξησης των Δημόσιων Δαπανών Υγείας και της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων που ειδικά τους τελευταίους μήνες κάθε έτους είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση.
Η Κρατική Χρηματοδότηση στα Νοσοκομεία είναι εφέτος 786 εκ. ευρώ και χρειάζεται γενναία αύξηση», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Υπενθυμίζει δε πως στον ΕΟΠΥΥ αποδίδεται 6% εισφορά για υγειονομική περίθαλψη επί των μισθών και των συντάξεων, που θα πρέπει να επενδύεται.
Τραγική είναι η κατάσταση των Νοσοκομείων σε στελέχωση, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας πως οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 45.000 και ότι οι 25.000 «χάθηκαν» κατά τα μνημονιακά χρόνια. Την ίδια ώρα, οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στα νοσοκομεία και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανέρχονται στους 12.000.
«Στις 2.500 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, δεν ξεκαθαρίστηκε εάν συμπεριλαμβάνονται οι 1116 της προκήρυξης 2Κ/2019 που είναι σε αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού υπηρετούντος Επικουρικού προσωπικού», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και υπενθυμίζει πως ο αριθμός των προσλήψεων μετά από τόσα χρόνια μηδενικών προσλήψεων, δεν επιλύει το μείζον πρόβλημα.
«Δεν ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις, τι προτίθεται να κάνει με τους 12.000 συμβασιούχους των Νοσοκομείων ούτε ακούσαμε τι πρόκειται να γίνει με το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας και εάν προτίθενται το Υπουργείο Υγείας να εκδιώξει τους εργολάβους και στα άλλα Νοσοκομεία που παραμένουν με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», θέτει κρίσιμα ερωτήματα προς την Αριστοτέλους η ΠΟΕΔΗΝ.
Όχι στις συμπράξεις ιδιωτικού δημοσίου τομέα
Την αντίθεσή της στις συμπράξεις ιδιωτικού δημοσίου τομέα για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία διατυπώνει με κατηγορηματικό τόνο η ΠΟΕΔΗΝ, εκτιμώντας πως «οι ιδιώτες θα πλουτίζουν εκ του ασφαλούς σε βάρος του Δημοσίου και από τις τσέπες των ασθενών».
Ζητεί ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Η κατάσταση στα ΤΕΠ για να διορθωθεί θέλει προσλήψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού και λοιπού Προσωπικού, όπως επίσης απαραίτητη είναι η λειτουργία των Ιατρικών Μηχανημάτων για διάγνωση και θεραπεία, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες και επικίνδυνες διακομιδές», αναφέρει.
Υπενθυμίζει επίσης ότι 527 τραυματιοφορείς, πρώην σχολικοί φύλακες, που είναι σημαντικοί στην εξυπηρέτηση των περιστατικών στα ΤΕΠ μετατάχθηκαν ρουσφετολογικά προεκλογικά στους Δήμους και τονίζει πως τα κενά είναι δυσαναπλήρωτα.
Η Ομοσπονδία χαιρετίζει τις εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του Πρωθυπουργού για τα μέτρα που θα βελτιώσουν την πρόσβαση των καρκινοπαθών στη θεραπεία τους. Τέλος, ζητεί να μάθει τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση με το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, υπενθυμίζοντας το φιάσκο της προηγούμενης ηγεσίας η οποία δεν εξέδωσε ποτέ τον κατάλογο τιμών όπως είχε προαναγγείλει διότι με βάση τον νόμο που η ίδια είχε ψηφίσει, προέκυπταν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.