Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε χωρίς να τις κατονομάσει χθες Πέμπτη τις χώρες που απέρριψαν τα γεγονότα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και αγνόησαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο Γκουτέρες μίλησε σε μια ειδική συνεδρίαση των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την covid-19, η οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ουχάν πέρυσι και μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Δεκάδες παγκόσμιοι ηγέτες έχουν υποβάλει δηλώσεις μέσω βίντεο για τη διήμερη συνεδρίαση.
«Από την αρχή ο ΠΟΥ παρείχε στοιχειοθετημένες πληροφορίες και επιστημονικές οδηγίες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αποτελέσει τη βάση μιας συντονισμένης παγκόσμιας αντίδρασης», εκτίμησε ο Γκουτέρες.
«Δυστυχώς πολλές από τις συστάσεις του δεν ακολουθήθηκαν. Και σε κάποιες περιστάσεις υπήρχε απόρριψη των γεγονότων και αδιαφορία για τις οδηγίες. Και όταν οι χώρες παίρνουν τον δικό τους δρόμο, ο ιός πάει παντού», τόνισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μείωσε τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ νωρίτερα φέτος και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τον παγκόσμιο οργανισμό με έδρα τη Γενεύη, κατηγορώντας τον ότι είναι μαριονέτα της Κίνας, κάτι που ο ΠΟΥ απορρίπτει. Η απόσυρση των ΗΠΑ από τον οργανισμό θα ετίθετο σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021, όμως μετά την εκλογή του οΤζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ακυρώσει την απόφαση Τραμπ.
«Η πανδημία υπογραμμίζει τη σημασία του ΠΟΥ, ενός θεσμού που πρέπει να ενισχυθεί», υπογράμμισε στο μήνυμά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι και ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε κάποιες χώρες στις δηλώσεις τους προς τη Γενική Συνέλευση, όμως και οι δύο εξαπολύσαν κεκαλυμμένες κατηγορίες εναντίον της χώρας του άλλου, καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις οξυμένες σινοαμερικανικές σχέσεις.
«Ο κόσμος προετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα της επιδημίας, αυτό που μας περιμένει είναι μια σκληρή μάχη», δήλωσε ο Ουάνγκ. «Για να ηττηθεί η πανδημία χρειάζεται συντονισμός των προσπαθειών από όλες τις χώρες. Κυρίως οι μεγάλες θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα προωθώντας τη συνεργασία».
Σε μήνυμά του που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα ο Αζάρ επικαλείται την απουσία «μοιράσματος απαραίτητων πληροφοριών», ενώ προσθέτει: «Αυτή η παράλειψη καθήκοντος είχε απολύτως καταστροφικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον κόσμο».
Η Ουάσινγκτον επιμένει εδώ και καιρό ότι το Πεκίνο απέκρυψε πληροφορίες στο αρχικό στάδιο της πανδημίας, κάτι που επέτρεψε στην covid-19 να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα το αρνείται κατηγορηματικά.
«Δεν είναι τώρα η ώρα για κατηγορίες», απάντησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Βολκάν Μποζκίρ.
Ο Γκουτέρες πιέζει ώστε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να είναι διαθέσιμο για όλες τις χώρες και τις πλούσιες να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την πανδημία.
«Η Γαλλία προτείνει έναν μηχανισμό δωρεών ώστε ένα μέρος των πρώτων δόσεων των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμα να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό των ομάδων που έχουν προτεραιότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.