Με χειρότερη πρόγνωση και συγκεκριμένα κατά 2,3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο COVID-19 συνδέονται οι χαμηλότερες τιμές ψευδαργύρου στο αίμα κατά την εισαγωγή των ασθενών στο νοσοκομείο, βάσει αναδρομικής μελέτης που διενεργήθηκε υπό τον Δρ Roberto Güerri-Fernández του νοσοκομείου Del Mar της Βαρκελώνης.
Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCVID) που έλαβαν χώρα φέτος διαδικτυακά έχοντας ως αντικείμενο την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αυξημένες ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου μειώνουν αποτελεσματικά την αναπαραγωγή μίας σειράς ιών. Ωστόσο, η επίδραση των επιπέδων ψευδαργύρου στο πλάσμα σε ό,τι αφορά τον ιό SARS-COV-2 δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν τα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο σχετίζονται με την έκβαση της νόσου.
Η αναδρομική ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βαρκελώνης το διάστημα μεταξύ 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020.
Συγκεντρώθηκαν δημογραφικά δεδομένα, ιστορικό προϋπάρχοντων χρόνιων νοσημάτων και εργαστηριακά αποτελέσματα και θεραπεία. Η κλινική σοβαρότητα της COVID-19 αξιολογήθηκε κατά την εισαγωγή. Τα επίπεδα ψευδαργύρου μετρήθηκαν κατά την εισαγωγή και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της νοσηλείας.
Οι ειδικοί χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστικά μοντέλα και στατιστική ανάλυση για να εκτιμήσουν την επίδραση του ψευδαργύρου στη θνητότητα.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης εισήχθησαν για νοσηλεία 611 ασθενείς. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 63 και 332 ασθενείς ήταν άνδρες (55%). Στο σύνολο αυτής της περιόδου κατέληξαν 87 ασθενείς (14%).
Στη μελέτη περιλήφθηκαν 249 ασθενείς, εκ των οποίων 21 (8%) κατέληξαν. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός είναι αντιπροσωπευτικός ολόκληρης της ομάδας των 611 ασθενών. Η συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τους υπόλοιπους ασθενείς βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η συνέχιση της μελέτης κατέστη δύσκολη με την άφιξη του δεύτερου κύματος του ιού SARS- CoV-2 στην Ισπανία.
Τα μέσα επίπεδα ψευδαργύρου μεταξύ των 249 ασθενών ήταν 61 mcg/dl. Μεταξύ εκείνων που κατέληξαν, τα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα 43mcg/dl έναντι 63,1 mcg/dl στους επιβιώσαντες. Υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου συσχετίστηκαν με χαμηλότερα μέγιστα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (πρωτεΐνης που υποδηλώνει φλεγμονή) κατά την περίοδο της ενεργούς λοίμωξης.
Κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων για ηλικία, φύλο, σοβαρότητα και χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, η στατιστική ανάλυση κατέδειξε ότι κάθε μονάδα αύξησης του ψευδαργύρου πλάσματος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνητότητας κατά 7%.
Επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα χαμηλότερα από 50mcg/dl κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίστηκαν με 2,3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τους ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα (50 mcg/dl και άνω).
Συμπερασματικά, κατά τους συγγραφείς της μελέτης τα χαμηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο συσχετίζονται με σοβαρότερη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και χειρότερη έκβαση.
Τα επίπεδα ψευδαργύρου στο πλάσμα κατά την εισαγωγή προκύπτει ότι σχετίζονται με τη θνησιμότητα στη νόσο COVID-19, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση του αντίκτυπου αυτής της συσχέτισης.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από COVID-19
Κορωνοϊός: Παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία επιδεινώνουν την πορεία της λοίμωξης
Κορωνοϊός: Θα γίνει εποχικός ιός προβλέπουν οι επιστήμονες – Πότε θα συμβεί αυτό