Η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία που ήταν τρόπος ζωής για μεγάλο διάστημα για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είχε επιπτώσεις στην ιδιαίτερη κατηγορία των 200.000 ασθενών με άνοια όπως και στους φροντιστές τους οι οποίοι χρειάστηκε να σηκώσουν πιο βαρύ ψυχολογικό και πρακτικό φορτίο.
Μελέτη που έκανε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια στη χώρα μας, έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και παράλληλα αύξησε τις πρακτικές και ψυχολογικές υποχρεώσεις των φροντιστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο τα άτομα με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Παρατηρήθηκε αυξημένη δυσκολία στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα.
Επίσης, κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64% βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Το 59% των φροντιστών δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας, ενώ για τους υπόλοιπους, οι Εταιρείες Alzheimer ήταν η κύρια πηγή ενημέρωσης και αναζήτησης βοήθειας.
Σύμφωνα με στοιχεία των διεθνών οργανώσεων Alzheimer, όπως η Alzheimer’s Disease International και η Alzheimer Europe, η κυριότερη πρόκληση που αντιμετώπισαν τα κράτη και οι κυβερνήσεις ήταν τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Φροντίδα στο σπίτι για τα άτομα με άνοια
Από την αρχή της πανδημίας η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών κυκλοφόρησε οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης από τα άτομα με άνοια. Ζητούμενο ήταν να διατηρήσουν τις νοητικές ικανότητες τους, την καλή ψυχολογική κατάστασή και την καθημερινή λειτουργικότητα τους. Αξιοποιήθηκαν σύμφωνα με τους εκπροςώπους της εταιρίας, εναλλακτικοί τρόποι παροχής υπηρεσιών και επεκτάθηκαν οι δραστηριότητες του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια».
Καθώς η επιδημία Covid-19 συνεχίζεται, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην επέκταση των δράσεων του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» και στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 17.535 ομαδικές και ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους: ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών κ.ά. Η υπηρεσία «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια» εξυπηρέτησε κατ’ οίκον πάνω 200 οικογένειες.
Μέτρα για τον κορωνοϊό: Λίστα ζήτησε ο Μητσοτάκης – Από αύριο οι ανακοινώσεις για δήμους της Αττικής