Aπό την απώλεια βάρους μέχρι τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη μακροζωία, οι έρευνες που έχουν υποστηρίξει τα βραχύχρονα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι πολυάριθμες. Υπάρχουν, όμως, και δυσμενείς μακροχρόνιες επιπτώσεις; Μια νεότερη μελέτη επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τον τρόπο ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία (18- 21 Μαρτίου, στο Σικάγο), διαπίστωσε ότι τα άτομα που περιόριζαν την πρόσληψη τροφής μέσα σε ένα «παράθυρο» οκτώ ωρών, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν ημερησίως μέσα σε 12-16 ώρες.
Τα αποτελέσματα αυτά δε συνάδουν με αυτά προηγούμενων μελετών σχετικά με τα οφέλη αυτών των προτύπων διατροφής για τις βελτιώσεις που παρατηρούνται σε διάφορες μετρήσεις της καρδιομεταβολικής υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη στο αίμα και τα επίπεδα χοληστερόλης.
«Ο περιορισμός του χρονικού πλαισίου κατανάλωσης φαγητού μέσα σε οκτώ ώρες έχει κερδίσει πιστούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος απώλειας βάρους και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή καρδιαγγειακής νόσου, είναι άγνωστες» επισημαίνει ο Δρ Victor Wenze Zhong, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε αυτές τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία από την τήρηση ενός προγράμματος διατροφής μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο οκτώ ωρών. Οι ερευνητές επανεξέτασαν πληροφορίες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα περίπου 20 χιλιάδων συμμετεχόντων από τις ετήσιες Εθνικές Έρευνες για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) 2003-2018, σε σύγκριση με δεδομένα ατόμων που πέθαναν στις ΗΠΑ, από το 2003 έως τον Δεκέμβριο του 2019, από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, τα άτομα που ακολουθούσαν το πρότυπο της διαλειμματικής νηστείας -καταναλώνοντας το φαγητό τους μέσα σε 8 ώρες- διέτρεχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παρατηρήθηκε επίσης σε άτομα με καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Ανάμεσα στα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, η διατροφή ανάμεσα σε 8 με 10 ώρες μέσα στη μέρα συσχετίστηκε επίσης με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρόλα αυτά, συνολικά δε μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Τέλος, η διατροφή μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο 16 ωρών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ των ατόμων με καρκίνο.
«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα οκτάωρο παράθυρο σίτισης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς, ιδίως εκείνους με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, να γνωρίζουν τη συσχέτιση αυτή. Συνεπώς, τα ευρήματα της μελέτης μας ενθαρρύνουν μια πιο προσεκτική, εξατομικευμένη προσέγγιση των διατροφικών συστάσεων, διασφαλίζοντας ότι αυτές ευθυγραμμίζονται με την κατάσταση της υγείας του ατόμου και τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Τέλος, παρότι διαπιστώθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της διαλειμματικής νηστείας και του καρδιαγγειακού θανάτου, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός ο τύπος διατροφής οφείλεται για τον καρδιαγγειακό θάνατο» καταλήγει ο Δρ Victor Wenze Zhong.
Διαβάστε επίσης
Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων
Φαγητό με το ρολόι: Πόσο μας αδυνατίζει η διαλειμματική νηστεία – Έρευνα απαντά
Διαλειμματική Νηστεία: Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι η πιο δημοφιλής δίαιτα