Τα καλοκαίρια είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιον νέο σπίλο (ελιά) στο δέρμα μας ή τους υπάρχοντες να αποκτούν εντονότερο χρώμα αφού, όπως εξηγούν στο ygeiamou ειδικοί, ο ήλιος και οι γονιδιακές μας καταβολές είναι ο λόγος εμφάνισης των σπίλων. Κάπως έτσι, μαζί με οδηγούς για τις ιδανικές διακοπές αλλά και πώς να τις απολαύσει κανείς με τη μέγιστη ασφάλεια, πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι στοχευμένες συμβουλές για το πώς να προστατεύσουμε το δέρμα μας 100% από τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και πληροφορίες σχετικά με το πότε μια ελιά μπορεί να απειλήσει ευθέως την υγεία μας.
Οι σπίλοι μπορεί να είναι καλοήθεις και να ενοχλούν απλώς το άτομο που τους φέρει. Μπορεί πάλι να εντάσσονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για εξαλλαγή σε καρκίνο και την αύξηση του κινδύνου για μελάνωμα. Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι οι συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι και οι δυσπλαστικοί (άτυποι) σπίλοι. Οι πρώτοι εμφανίζονται κατά τη γέννηση είτε μέχρι τα δύο ηλικιακά έτη του παιδιού, και μεγεθύνονται με την ανάπτυξη του παιδιού. Χρειάζονται παρακολούθηση για τον κίνδυνο εμφάνισης ατυπίας ενώ είναι αναγκαία η αφαίρεση σε περίπτωση μεγάλου μεγέθους, λόγω μεγάλου κινδύνου για μελάνωμα.
Οι δυσπλαστικοί ή άτυποι είναι συνήθως επίκτητοι και ονομάζονται έτσι λόγω διαφορών στο μέγεθος, το χρώμα και τα όρια συγκριτικά με τους κοινούς σπίλους. Εμφανίζονται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και τα χαρακτηριστικά τους μεταβάλλονται κατά την εφηβεία. Θεωρούνται πολύ ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση μελανώματος, κατά 100% για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και περίπου 10% για άτομα χωρίς ιστορικό, με τον βαθμό κινδύνου να καθορίζεται από τον αριθμό δυσπλαστικών σπίλων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, επί υποψίας άτυπου σπίλου, θα πρέπει να διενεργείται αφαίρεση και βιοψία, ώστε να γίνει έλεγχος για κακοήθεια.
Στους 6 ή 24 μήνες
Η αφαίρεση σπίλων μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες μεθόδους στην περίπτωση συγγενών μελανοκυτταρικών σπίλων (χειρουργική αφαίρεση, απόξεση, κρυοθεραπεία, χημικά peeling, laser), για τους δυσπλαστικούς ωστόσο διενεργείται εκτομή, ώστε να αφαιρεθεί όλο το τμήμα προς αποφυγή επαναδημιουργίας και να πραγματοποιηθεί η βιοψία. Πέρα από την υγεία, η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να γίνει για λειτουργικούς λόγους, λόγω π.χ. της θέσης του σε σημείο όπου ερεθίζεται ή ματώνει συχνά.
Τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας καλύπτουν θεραπείες όπως η αφαίρεση σπίλων μετά από χρονική ωστόσο αναμονή, η κάλυψη δηλαδή ισχύει μετά από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Βασικό κριτήριο παραμένει ο τύπος της δερματικής πάθησης και η αναγκαιότητα της αντιμετώπισής της.
Η συνήθης αναμονή για την κάλυψη της αφαίρεσης είναι τα δύο έτη -υπάρχουν βέβαια και προγράμματα που μειώνουν την αναμονή στον ένα χρόνο-, σε περίπτωση όμως που η ιατρική εξέταση δείξει κακοήθεια (π.χ. μελάνωμα) η αναμονή περιορίζεται στους έξι μήνες, όπως για άλλες μορφές καρκίνου.
Διαβάστε επίσης:
Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας
Λιπώματα – Όγκοι μαλακών μορίων: Πώς καλύπτει το συμβόλαιο υγείας την αφαίρεση