Σε μια «σιωπηλή» επιδημία αφιερώνεται η σημερινή ημέρα, 8 Ιουνίου, τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH). Πρόκειται για την προχωρημένη μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) που επηρεάζει περισσότερους από 115 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με τις εκτιμήσεις να εκτινάσσουν τον αριθμό στα 357 εκατομμύρια μέχρι το 2030.
Η νόσος NAFLD προκαλείται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στο ήπαρ, ενώ στην προοδευτική της μορφή (NASH) το λίπος μετατρέπεται σε φλεγμονή (οίδημα στο ήπαρ) και ίνωση (τραυματισμό) του ήπατος, μια κατάσταση που οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του οργάνου και μπορεί να προκαλέσει κίρρωση (15% – 20%) ή ακόμη και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Global Liver Institute για την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης περί τη νόσο, οι δύο τύποι της ηπατοπάθειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για συννοσηρότητες· πάνω από το 70% των ασθενών είναι παχύσαρκοι, έως και 75% πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και το 20-80% από υπερλιπιδαιμία.
Ασφαλιστική κάλυψη για τη διάγνωση
Ο χαρακτηρισμός «σιωπηλή» που έχει αποδοθεί στη νόσο οφείλεται στην απουσία εμφανών συμπτωμάτων στους ασθενείς, αφού τις περισσότερες φορές η διάγνωση θα γίνει τυχαία κατά τον έλεγχο άλλης κατάστασης, οπότε η ηπατοπάθεια θα είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Μπορεί σπανιότερα να υπάρχουν ελάχιστες εμφανείς εκδηλώσεις όπως κούραση, αδυναμία και απώλεια βάρους και εντονότερες όσο η νόσος προχωρά, όπως πυρετός, απώλεια όρεξης και ναυτία μεταξύ άλλων.
Στις εξετάσεις που διενεργούνται για τη διάγνωση περιλαμβάνονται:
- αιματολογικές
- απεικονιστικές (υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία)
- ελαστογραφία (FibroScan), μη επεμβατική μέθοδος με χρήση υπερήχων
- λήψη βιοψίας.
Με εξαίρεση τις αιματολογικές, οι παραπάνω εξετάσεις καλύπτονται συνήθως από τα ασφαλιστικά προγράμματα νοσοκομειακής και όχι εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Κάποιες εταιρείες εξηγούν ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις που απαιτούν νοσοκομειακό περιβάλλον. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ζητήσουν πληροφορίες από την ασφαλιστική τους εταιρεία είναι η ελαστογραφία ήπατος, εξέταση που δεν εντοπίζεται στους όρους των συμβολαίων αλλά διενεργείται σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
Κίρρωση ήπατος
Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες για τις NAFLD και NASH. Η αντιμετώπιση επικεντρώνεται κυρίως στα αίτια που τις προκαλούν (ρύθμιση του διαβήτη ή της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της διατροφής, μείωση του βάρους κ.α.). Στην περίπτωση κίρρωσης ήπατος, η ασφαλιστική εταιρεία θα αναλάβει τις δαπάνες νοσηλείας μετά από κάποια χρονική αναμονή, 5 έτη συνήθως, ενώ παροχές προβλέπονται για τη μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος και από τα προγράμματα ασφάλισης σοβαρών ασθενειών.
Προσοχή στην εξαίρεση
Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή οίδημα στο ήπαρ λόγω καταστροφής των ηπατικών κυττάρων κατά τον τρόπο της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας. Η αλκοολική ηπατίτιδα ή ηπατοπάθεια που κυμαίνεται από το απλό λιπώδες ήπαρ (λιπώδης διήθηση του ήπατος) και την αλκοολική στεατοηπατίτιδα έως την ηπατική νόσο τελικού σταδίου (αλκοολική κίρρωση), αποτελεί εξαίρεση όλων των προγραμμάτων υγείας.
Διαβάστε επίσης: