Αφιερωμένη στα πρόωρα νεογνά είναι η 17η Νοεμβρίου από το 2010 κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με μια κατάσταση που αφορά 1 στις 10 γεννήσεις περίπου (10-12%) και στοιχίζει τη ζωή σε 2,5 χιλιάδες βρέφη καθημερινά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει τον πρόωτο τοκετό ως τη γέννηση πριν συμπληρωθούν 37 εβδομάδες κύησης. Σύμφωνα με ειδικούς, το φαινόμενο καταγράφει ανοδική πορεία παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας ειδικότερα, από 7,5% στο 13% περίπου τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση που δεν φτάνουν την τελειόμηνη ηλικία, των πολύδυμων κυήσεων και της ηλικίας μητέρων (άνω των 35 ετών) είναι οι βασικές αιτίες.
Αναλόγως του βαθμού προωρότητας, το βρέφος μπορεί να εκδηλώσει προβλήματα από διάφορα συστήματα και κυρίως αναπνευστικά, βρογχοπνευμονική δυσπλασία, θερμική αστάθεια, νεογνικός ίκτερος, σιτιστικά προβλήματα, ευπάθεια σε λοιμώξεις, άπνοιες, νευρολογικές διαταραχές, αναιμία, αμφιβληστροειδοπάθεια ή προβλήματα ακοής.
Περίδεση τραχήλου: Πρόληψη ή επείγον περιστατικό;
Τα αίτια του πρόωρου τοκετού μπορεί να αφορούν τη μητέρα (ηλικία, ιστορικό κυήσεων, παθήσεις όπως διαβήτης, λοιμώξεις, τρόπος ζωής, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας κ.α.) είτε το έμβρυο (π.χ. πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, ανωμαλίες στη διάπλαση). Αναλόγως την περίπτωση και εάν πρόκειται για θεραπεία ή πρόληψη, θα προταθεί και η κατάλληλη αντιμετώπιση που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα (χορήγηση προγεστερόνης, κορτικοστεροειδών, αντιβιοτικών), τοποθέτηση τραχηλικών πεσσών ή περίδεση του τραχήλου εφόσον ο έλεγχος δείξει ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας, αδυναμία δηλαδή να ολοκληρώσει μια εγκυμοσύνη λόγω λειτουργικών, ανατομικών, συγγενών ή επίκτητων αιτιών.
Πέραν ωστόσο της θεραπευτικής μεθόδου, η θεραπεία ή πρόληψη θα επηρεάσει και την κάλυψη από το ασφαλιστήριο υγείας. Συγκεκριμένα, εάν υπάρχει ενεργό πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων, η ασφαλισμένη μπορεί να κλείσει ραντεβού με γιατρό από το δίκτυο υγείας της εταιρείας και να προβεί σε αναγκαίους ελέγχους που μπορεί να αποκαλύψουν κάποια βακτηριδιακή κολπίτιδα ή άλλη λοίμωξη, ή και την ανάγκη χορήγησης ορμόνης (προγεστερόνη) επί ιστορικού προηγούμενου πρόωρου τοκετού ή ανεπάρκειας τραχήλου. Για την τελευταία περίπτωση πραγματοποιείται και η περίδεση τραχήλου, με μια σημαντική διαφορά.
Η περίδεση τραχήλου αποτελεί χειρουργική επέμβαση και συνεπώς, ακόμα και αν δεν απαιτεί διανυκτέρευση, καλύπτεται μόνο από προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης. Έπειτα, ο χαρακτήρας της θα καθορίσει και το αν θα αποζημιωθεί από την εταιρεία. Σύμφωνα με τους ειδήμονες του ασφαλιστικού κλάδου υγείας, εάν η επέμβαση γίνεται για προληπτικούς λόγους (στις 14 εβδομάδες της κύησης συνήθως) υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην ενεργοποιηθεί η παροχή. Αν ωστόσο σειρά συμπτωμάτων όπως ανώδυνη τραχηλική διαστολή, πυελική διάταση είτε αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις υποδείξουν επείγουσα κατάσταση τότε η επέμβαση θα καλυφθεί σύμφωνα με τους όρους και τα όρια του συμβολαίου. Ενδεικτικά, σε πρόγραμμα μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας η σωτήρια ιατρική διαδικασία καλύπτεται ως μικρή γυναικολογική επέμβαση.
Προσοχή στους όρους του ασφαλιστηρίου
«Σήμερα η επιβίωση πολύ μικρών προώρων νεογνών με βάρος γέννησης 500 gr ή 25 εβδομάδες κύησης, δεν αποτελεί πλέον όνειρο, αλλά ζωντανή πραγματικότητα» επισημαίνουν στο ygeiamou κορυφαίοι νεογνολόγοι, παραμένει ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής. Οι ασφαλισμένες καθώς και όσες επιθυμούν να αποκτήσουν τώρα ένα ασφαλιστήριο νοσοκομειακής περίθαλψης, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι:
- η κύηση και οι επιπλοκές αποτελούν συνήθως εξαίρεση
- παθολογικές καταστάσεις που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό και αντιμετωπίζονται χειρουργικά μπορεί να καλυφθούν ακόμα και αν απουσιάζουν από τους πίνακες επεμβάσεων, εφόσον κρίνονται ιατρικά αναγκαίες από τον μαιευτήρα και τις εγκρίνει η εταιρεία
- σε περίπτωση που προβλέπεται κάλυψη για νοσηλεία λόγω πρόωρου (ή φυσιολογικού) τοκετού, ενδεχομένως αυτή να μην αφορά τις ιατρικές αμοιβές (μαιευτήρα, βοηθού μαιευτήρα, μαίας, αναισθησιολόγου) αλλά τις δαπάνες δωματίου και διατροφής
- κάποιες εταιρείες δίδουν το επίδομα τοκετού κατόπιν κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ο ελάχιστος χρόνος κύησης στις 25 εβδομάδες, πληροφορία χρήσιμη καθώς οι ιατρικές εξελίξεις επιτρέπουν πλέον την επιβίωση σε πρόωρα νεογνά ακόμα και στις 23 εβδομάδες κύησης.
Διαβάστε επίσης:
Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Πως καλύπτει η ασφάλιση τη «νόσο του φιλιού»
Ασφάλεια «πακέτο» με την αγορά υπηρεσιών και αγαθών – Πρέπει να αγοράσετε το «σετ»;