Διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών ή της λευκής γραμμής (diastasis recti) ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία οι δύο ορθοί κοιλιακοί μυς απομακρύνονται μεταξύ τους, με την απόσταση άνω των 2-3 εκατοστών να θεωρείται παθολογική.
Μπορεί να είναι συγγενής ή να προκύπτει μέσω της σταδιακής χαλάρωσης των κοιλιακών τοιχωμάτων λόγω διαφόρων αιτιών όπως εγκυμοσύνη, παχυσαρκία, χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, χαλαρός συνδετικός ιστός από γενετική προδιάθεση, χρόνια καταστάσεις του αναπνευστικού όπως άσθμα ή βήχας κ.α.. Στην περίπτωση της επίκτητης διάστασης, σημαντικότερος παράγοντας για τις γυναίκες είναι ο μικρός σωματότυπος συνδυαστικά με το ιστορικό εγκυμοσύνης (μεγάλο έμβρυο, ιστορικό δίδυμης/πολυδίδυμης κύησης, πολλαπλές εγκυμοσύνες) και η παχυσαρκία ή το ιστορικό έντονης σωματικής άσκησης για τους άνδρες.
Αν και τα συμπτώματα είναι κυρίως αισθητικής φύσης καθώς παρατηρείται χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιάς, η κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται επιπλέον από πόνο στη μέση ή την πλάτη, κακή στήριξη των οργάνων και χαλάρωση του πυελικού εδάφους, ακράτεια ούρων, κήλη, δυσπεψία και καούρες, δυσκοιλιότητα και αίσθημα βάρους στην περιοχή του επιγαστρίου.
Κάλυψη της πλαστικής χειρουργικής
Υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την αντιμετώπιση της διάστασης κοιλιακών μυών, με κάποιους να υποστηρίζουν τη συντηρητική προσέγγιση που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, απώλεια κιλών σε περίπτωση υπερβολικού σωματικού βάρους και αερόβια γυμναστική, και άλλους να υπογραμμίζουν πως η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική, συνδυαστικά δε στις περισσότερες περιπτώσεις με κοιλιοπλαστική. Πέρα από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, για την απόφαση του είδους θεραπείας θα διαδραματίσει ρόλο και η δυνατότητα/πρόθεσης του ατόμου να συμμορφωθεί με ένα π.χ. αυστηρό πρόγραμμα συντηρητικής προσέγγισης.
Δεδομένου πως η συγκεκριμένη κατάσταση δεν απειλεί την υγεία -δεν υπάρχει χάσμα στα κοιλιακά τοιχώματα και τα όργανα της κοιλιάς δεν επικοινωνούν με την περιοχή έξω από τους ορθούς κοιλιακούς-, δεν εντοπίζεται στους πίνακες επεμβάσεων σε παλαιότερα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης. Σήμερα εντούτοις διατίθενται ασφαλιστικά προϊόντα υγείας που καλύπτουν την «Πλαστική κοιλιακών μυών» στις μεγάλες ή βαριές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής ιατρικής αναγκαιότητας.
Προσοχή: Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι ακόμη και αν η επέμβαση για την αποκατάσταση της διάστασης δεν εντοπίζεται στις καλύψεις του συμβολαίου ούτε όμως και στις εξαιρέσεις, οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να αιτηθούν την κάλυψή της αφ’ ης στιγμής υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που εξηγεί την αναγκαιότητα του χειρουργείου.
Συνύπαρξη με κήλη
Όπως προαναφέρθηκε η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών δεν αποτελεί κήλη, πολύ ωστόσο συνυπάρχει με άλλες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος ή κοιλιοκήλες, κυρίως ομφαλοκήλες και επιγαστρικές. Η πλαστική κήλης καλύπτεται παραδοσιακά από όλα τα ασφαλιστήρια υγείας κατόπιν χρονικής αναμονής όπως ένα έτος. Εν προκειμένω, το ζήτημα τοποθέτησης πλέγματος -που κατά κάποιους χειρουργούς είναι επιβεβλημένη στον συνδυασμό διάστασης κοιλιακών και κήλης- θα αποτελέσει ζητούμενο σχετικά με την κάλυψη.
Κάποιες εταιρείες διευκρινίζουν την επέμβαση κήλης χωρίς τοποθέτηση πλέγματος είτε προβλέπουν διαφορετικά όρια για τις ιατρικές αμοιβές, χαρακτηρίζοντας μεσαίες τις επεμβάσεις κήλης χωρίς πλέγμα και μεγάλες αν περιλαμβάνεται πλέγμα. Καλό θα ήταν οι ενδιαφερόμενες/οι να επικοινωνήσουν με την ασφαλιστική εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή τους. Περισσότερα για την κάλυψη της επέμβαση κήλης από το συμβόλαιο υγείας εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης
Ασφαλιστήρια Υγείας: Ποια έξοδα νοσηλείας καλύπτουν
Θέλετε να αλλάξετε το συμβόλαιό σας: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε