Η τετραλογία του Fallot είναι μια συνήθης συγγενής καρδιοπάθεια (1 ανά 2.500 νεογνά) που προκαλεί κυάνωση, μπλε χρωματισμό δηλαδή του δέρματος, των χειλιών και των νυχιών, εξαιτίας της απευθείας διαρροής φλεβικού (μη οξυγονωμένου) αίματος από την δεξιά προς την αριστερή κοιλία και την αορτή, χωρίς να έχει περάσει από τους πνεύμονες. Η κυάνωση μπορεί να μην είναι έντονη αρχικά αλλά με την επιδείνωση της νόσου, οπότε η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας, γίνεται πιο εμφανής και η χειρουργική αντιμετώπιση καθίσταται αναπόφευκτη.
Στην τετραλογία Fallot συνδυάζονται:
- μεγάλη μεσοκοιλιακή επικοινωνία
- στένωση της πνευμονικής βαλβίδας όπως και κάτω και πέραν αυτής
- υπερτροφία δεξιάς κοιλίας
- μετατόπισης της αορτής προς την δεξιά κοιλία.
Αν και γενετικές μεταλλάξεις ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως παρουσία συνδρόμου Down ή συνδρόμου DiGeorge στο νεογνό αποτελούν παράγοντες κινδύνου, οι περισσότερες απειλές για την εμφάνιση της καρδιοπάθειας αφορούν την κύηση και περιλαμβάνουν ιογενείς λοιμώξεις όπως ερυθρά, κατανάλωση αλκοόλ ή κακή διατροφή κατά τη διάρκειά της, και έπειτα η μεγαλύτερη των 40 ετών ηλικία της μητέρας είτε τετραλογία Fallot σε έναν από τους δύο γονείς.
Πέρα από την κυάνωση, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τις υποξαιμικές κρίσεις με μεγάλη δύσπνοια ιδίως κατά τη σίτιση ή τη σωματική δραστηριότητα, πρόβλημα με την αύξηση του σωματικού βάρους, εύκολη κόπωση, ευερεθιστότητα, παρατεταμένο κλάμα, απώλεια αισθήσεων και μακροπρόθεσμα ως συνέπεια της κυάνωσης πληκτροδακτυλία (μη φυσιολογικό, στρογγυλεμένο σχήμα της βάσης των νυχιών στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών).
Αποκατάσταση της τετραλογίας Fallot
Η διάγνωση της καρδιακής νόσου γίνεται με το υπερηχοκαρδιογράφημα και η αποκατάσταση είναι πάντα χειρουργική. Πολλές μελέτες έχουν ασχοληθεί με την ανάδειξη της καταλληλότερης ηλικίας για τη διενέργεια της επέμβασης και, όπως έχει αποδειχθεί, η διόρθωση πρέπει να γίνεται εντός του πρώτου χρόνου ζωής ή και νωρίτερα και σε ελάχιστες περιπτώσεις στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Σε περίπτωση ήπιας μορφής της νόσου, το χειρουργείο μπορεί να μετατεθεί για την ενήλικη ζωή ή και να αποφευχθεί εωσότου τα συμπτώματα γίνονται έντονα.
Στα ασφαλιστήρια νοσοκομειακής περίθαλψης, στον πίνακα με τις εξαιρετικά βαριές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αναγράφεται η «αποκατάσταση της τετραλογίας Fallot». Κοινή για τις εταιρείες προϋπόθεση για την κάλυψη της συγγενούς πάθησης είναι να μην προϋπήρχε της ασφαλιστικής σύμβασης. Εφόσον κάποιος επιθυμεί λόγω π.χ. ιστορικού της νόσου, να έχει ένα συμβόλαιο που καλύπτει το συχνό νόσημα, θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν:
- αν η εταιρεία το αποζημιώνει ή το περιλαμβάνει στις εκ γενετής παθήσεις που δεν καλύπτονται σε καμία περίπτωση
- τη χρονική αναμονή, δεδομένης της αναγκαιότητας της επέμβασης σε μικρή ηλικία για καλύτερα αποτελέσματα. Κάποιες εταιρείες θέτουν χρονικό όριο δύο ή περισσότερων ετών ασφάλισης (5) προτού αναλάβουν τις νοσηλευτικές δαπάνες
- αν το παιδί είναι εξαρτώμενο μέλος ή έχει ατομικό συμβόλαιο. Επί παραδείγματι, υπάρχουν εταιρείες που προβλέπουν αναμονή τριών ετών για την κάλυψη συγγενούς καρδιοπάθειας αλλά σημειώνουν ότι για το εξαρτώμενο παιδί στο γονεϊκό συμβόλαιο, η τριετία αρχίζει να «τρέχει» από την ηλικία των 2 ετών.
Αντικατάσταση πνευμονικής βαλβίδας
Οι καρδιοχειρουργοί αναφέρουν ότι της επιτυχούς διορθωτικής εγχείρησης για τετραλογία του Fallot θα ακολουθήσει αρκετά χρόνια μετά ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδας. Στις βαριές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις των συμβολαίων, εντοπίζεται η περίπτωση της «αντικατάστασης πνευμονικής βαλβίδος» που συμπεριλαμβάνει τη βαλβιδοπλαστική/βαλβιδοτομή. Οι ενδιαφερόμενοι με συμβόλαιο που εξαιρεί την τετραλογία Fallot από τις καλύψεις, θα πρέπει να ενημερωθούν από τον ασφαλιστικό τους διαμεσολαβητή ή την εταιρεία τι προβλέπεται για την περίπτωση που η βαλβιδοπάθεια είναι αποτέλεσμα παλαιότερης επέμβασης της μη καλυπτόμενης καρδιοπάθειας.
Διαβάστε επίσης:
Συγγενείς καρδιοπάθειες: Ο τακτικός έλεγχος σώζει ζωές
Συγγενείς παθήσεις – Ασφαλιστήρια Υγείας: Τι έχει αλλάξει στην κάλυψή τους
Ασφαλιστήριο Υγείας: Ποιες παθήσεις δεν καλύπτονται πριν περάσουν δύο έτη