Είναι ενδιαφέρων ο τρόπος που η ιδιωτική ασφάλιση ακολουθεί τις επιστημονικές εξελίξεις και προσαρμόζει τις παροχές της στις νέες ανάγκες. Πολλά σύγχρονα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας το επιβεβαιώνουν με εύγλωττο τρόπο, διευρύνοντας τις καλύψεις τους σε ένα πεδίο της χειρουργικής που αποτελεί κλασική εξαίρεση πλην ελαχίστων περιπτώσεων· τις επεμβάσεις επανορθωτικής ή πλαστικής χειρουργικής εφόσον συντρέχει ιατρική αναγκαιότητα. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι παθήσεις βλεφάρων και η βλεφαροπλαστική ή οι σχιστίες για τις οποίες έχουμε γράψει σχετικά στο παρελθόν.
Βάσει των παραπάνω, η δερματοστιξία ή τατουάζ και τατού όπως έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη, δύσκολα θα μπορούσε να «χωρέσει» στις παροχές ενός συμβολαίου υγείας καθώς αποτελεί μια παρέμβαση στο σώμα αισθητικού κατά κύριο λόγο χαρακτήρα. Ως γνωστόν, οι αισθητικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται στις βασικές εξαιρέσεις της ασφάλισης υγείας και σε άρθρο σχετικά με την αφαίρεση τατουάζ, είχαμε επισημάνει ότι η συγκεκριμένη δερματολογική πράξη δεν καλύπτεται. Η μόνη ίσως κάλυψη που θα μπορούσε να έχει ο ασφαλισμένος θα ήταν για επείγον περιστατικό όπως π.χ. μια αλλεργική αντίδραση ή ένα χημικό έγκαυμα από το τατουάζ, δεδομένου ότι αποτελεί περιστατικό κινδύνου και οι όροι «δερματοστιξία», «τατουάζ», «διάστιξη», «tattoo», «χρωματισμός δέρματος» κ.α. απουσιάζουν από όλα σχεδόν τα ασφαλιστήρια υγείας.
Η δερματοστιξία ωστόσο έχει κινήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον και, παρά τους κινδύνους που επισημαίνει συχνά η ιατρική κοινότητα για την επίμαχη πρακτική, εφαρμόζεται ήδη για ιατρικούς, παραϊατρικούς και διαγνωστικούς σκοπούς όπως η ενδοσκοπική διάστιξη, το κερατοειδικό τατουάζ, η αποκατάσταση μαστού και δέρματος μετά από καρκίνο ή έγκαυμα, η περιπρωκτική δερματοστιξία σε άτομα με επίμονα συμπτώματα πρωκτικού κνησμού, η επαναφορά του χρώματος σε περιπτώσεις δερματοπάθειας κ.α..
Με αφορμή τα παραπάνω, εξετάζουμε τη θέση της ιατρικής δερματοστιξίας (medical tattooing) στα συμβόλαια υγείας σε τέσσερις συνήθεις περιπτώσεις:
1. Καρκίνος του μαστού και εγκαύματα
Η αποκατάσταση συνεπειών εγκαύματος, καρκίνου του µαστού ή του δέρµατος είναι μια παροχή που εντοπίζεται σε όλα σχεδόν τα συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, ορίζοντας ρητώς πως η κάλυψη ενεργοποιείται «για κλασική αποκατάσταση, µε διατατήρες, ενθέµατα και δερµατικούς κρηµνούς» και άλλοτε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Ο όρος «κλασική αποκατάσταση» εν προκειμένω χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Μέρος της ολοκληρωμένης αποκατάστασης στήθους αποτελεί το ιατρικό τατουάζ θηλής, η τεχνητή αναδημιουργία του χρώματος άλω και θηλής που ακολουθεί τη μαστεκτομή και την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης. Το κόστος μπορεί να κυμαίνεται πάνω από 300€ για κάθε στήθος. Όπως μας ενημέρωσαν ασφαλιστικοί σύμβουλοι αλλά και μέλη οργανώσεων υποστήριξης για γυναίκες με καρκίνο, το αν θα καλυφθεί το τατουάζ θηλής εναπόκειται στην ευχέρεια της εταιρείας και τους όρους του κάθε συμβολαίου.
2. Διάστιξη κερατοειδούς χιτώνα
Το κερατοειδικό τατουάζ μπορεί να εφαρμοστεί για αισθητικούς και οπτικούς λόγους. Αν και στα συμβόλαια υγείας εντοπίζονται πολλές επεμβάσεις για παθήσεις και τραύματα του κερατοειδούς χιτώνα, η διάστιξή του παραμένει μια εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις πιθανοτήτων απόρριψης μοσχεύματος, λευκώματος ή λευκοκορίας καθώς και για τη μείωση του συμπτωματικού θάμπους που σχετίζεται με τις μεγάλες ιριδεκτομές ή τραυματική απώλεια της ίριδας. Κατά την κερατοειδική διάστιξη, αδιάλυτες χρωστικές ουσίες προσαρμόζονται μέσω πολλαπλών οπών στο στρώμα του κερατοειδούς.
Σε συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης που «τρέχει» στην αγορά εντοπίζεται στις καλυπτόμενες επεμβάσεις το «Επιφανειακό tatoo κερατοειδούς». Έπειτα, όπως ανέφεραν στο ygeiamou ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές για την περίπτωση απουσίας της μεθόδου από τους όρους «εάν η Tattoo Ιατρική προσέγγιση αφορά σε θεραπεία νόσου (π.χ. Κερατοειδικό Τατουάζ που συμβάλλει στην θεραπεία της όποιας πάθησης και όχι στην αισθητική αυτής) τότε η επέμβαση κατηγοριοποιείται ανάλογα με την βαρύτητα της, με γνώμονα την εγγύτερη επέμβαση του Πίνακα Κατάταξης Χειρουργικών Επεμβάσεων, με την σχετική καθοδήγηση της Ιατρικής μας Υπηρεσίας».
3. Αλωπεκία και πύκνωση τριχωτού
Η εφαρμογή δερματοστιξίας στο τριχωτό του κεφαλιού (Scalp Μicropigmentation ή hair tattooing) επιλέγεται μεταξύ άλλων σε μη χειρουργήσιμες περιπτώσεις αλωπεκίας όπου αντενδείκνυται η μεταμόσχευση μαλλιών είτε σε καταστάσεις υγείας που η μέθοδος προκρίνεται, καθώς και σε ουλώδεις αλωπεκίες όπως οι ουλές από τραύματα ή εγκαύματα και οι μετεγχειρητικές ουλές.
Σε συμβόλαια υγείας εντοπίζεται η «Αποκατάσταση ουλών με μικρομεταμόσχευση μαλλιών χωρίς Laser» ή η «Μικρομεταμόσχευση μαλλιών για αποκατάσταση αλωπεκίας», όχι όμως η δερματοστιξία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο, καθώς κάποιες εταιρείες ενδέχεται να αναλαμβάνουν κατά το σκεπτικό που προαναφέρθηκε στην περίπτωση του κερατοειδικού τατουάζ.
Διαβάστε επίσης:
Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας
Συνδυασμός επεμβάσεων σε ένα χειρουργείο: Πώς αποζημιώνονται αυτές οι περιπτώσεις
Υπνική άπνοια: Οι εξετάσεις και επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο