Αβίαστα σχεδόν, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε στο άκουσμα της λέξης “botox” είναι αρυτίδωτα πρόσωπα και παρεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα. Αβίαστα μα όχι άδικα αφού, όπως εξηγούν στο ygeiamou ειδήμονες από το πεδίο της πλαστικής χειρουργικής, μαζί με το υαλουρονικό οξύ, μονοπωλούν τις τελευταίες δεκαετίες τις δύο κορυφαίες θέσεις στη λίστα με τις δημοφιλέστερες μη επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου.
Σήμερα βέβαια το botox βρίσκει εφαρμογή σε σειρά παθήσεων και διαταραχών ανακουφίζοντας τους πάσχοντες από ενοχλητικά συμπτώματα. Τι είναι το botox και ποια η θέση του ως θεραπευτική μέθοδος στην ιδιωτική και δημόσια ασφάλιση;
1. Τι είναι το botox;
Το botox ή βοτουλινική τοξίνη (αλλαντοτοξίνη) όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και αξιοποιήθηκε ως θεραπευτική ουσία έναντι του στραβισμού για πρώτη φορά το 1978 από τον πρωτοπόρο Αμερικανό οφθαλμίατρο Alan B. Scott. Από το 1992, χάρη στην οφθαλμίατρο Jean Carruthers και τον σύζυγό της και δερματολόγο Alastair Carruthers, η βοτουλινική τοξίνη και συγκεκριμένα η τύπου Α, ξεκίνησε μετά την έγκριση του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) το 2002 το ταξίδι της στον κόσμο της κοσμητολογίας και δερματολογίας για την αντιμετώπιση των ρυτίδων του προσώπου, ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία που γνωρίζουμε όλοι σήμερα.
Πλέον, με την έγκριση αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών όπως ο ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), το botox αξιοποιείται και θεραπευτικά πέραν της αισθητικής του χρήσης για παθολογιών του μυϊκού συστήματος ο βλεφαρόσπασμος, η πάρεση προσωπικού νεύρου, ο βρυγμός (τρίξιμο δοντιών), ημικρανίες, νευραλγίες κ.α. και του αυτόνομου νευρικού συστήματος που ευθύνεται για την παραγωγή ιδρώτα, δακρύων και σιέλου όπως η υπεριδρωσία, η υπέρμετρη σιελόρροια κ.α., όπως επίσης και την απώλεια βάρους (γαστρικό botox).
2. Τι προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ;
Το botox για αισθητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς έχει λάβει έγκριση και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει κάλυψη για «νευρολογικά φάρμακα που εξετάζονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους» όπως τα περιγράφει στα πρότυπα γνωματεύσεων για τρία σκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης. Όπως αναφέρει, στις εγκεκριμένες ενδείξεις για τις οποίες αποζημιώνεται το φάρμακο περιλαμβάνονται:
- Αυχενική δυστονία-σπαστικό ραιβόκρανο σε παιδιά και ενήλικες
- Βλεφαρόσπασμος, ημίσπασμος προσώπου και σχετιζόμενες εστιακές δυστονίες
- Εστιακή σπαστικότητα που σχετίζεται με δυσμορφία άκρου ποδός (ιπποποδία) από εγκεφαλική παράλυση, παιδιών από 2 ετών ή μεγαλύτερα
- Εστιακή σπαστικότητα καρπού άκρας χειρός και άνω άκρου καθώς και αστραγάλου άκρου ποδός και κάτω άκρου σε ενήλικες μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Ανακούφιση συμπτωμάτων σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια για την χρόνια ημικρανία (κεφαλαλγίες σε >= 15 ημέρες ανά μήνα, από τις οποίες τουλάχιστον 8 ημέρες με ημικρανία) και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ανεπαρκώς ή παρουσιάζουν μη ανεκτικότητα στην προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή κατά της ημικρανίας
- Ακράτεια ούρων σε ενήλικες με νευρογενή υπερδραστηριότητα του εξωστήρα (νευρογενής ουροδόχος κύστη) λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού ή πολλαπλής σκλήρυνσης.
- Ιδιοπαθής υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη με συμπτώματα ακράτειας ούρων, επιτακτικής και συχνής ούρησης, σε ενήλικες ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση ή μη ανεκτικότητα σε αντιχολινεργικά
- Βλεφαρόσπασμος και σπασμός ημίσεως προσώπου σε ενήλικες.
Προϋπόθεση ορίζεται η χορήγηση των σκευασμάτων σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν την έναρξη αγωγής αλλά υπάγονται στις περιπτώσεις αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου θα πρέπει να προσκομίσουν πρώτα απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου είτε βεβαίωση νοσηλείας και, αντίστοιχα, ιατρική βεβαίωση για τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής θα χρειαστούν όσοι πάσχουν από ημικρανία ή ακράτεια ούρων.
3. Καλύπτεται από τα ασφαλιστήρια υγείας;
Όπως μας ενημέρωσαν έμπειροι ασφαλιστικού σύμβουλοι, τα προγράμματα υγείας δεν περιλαμβάνουν παροχές για την ιατρική χρήση του botox. Μολονότι είναι γνωστό ότι οι αισθητικές επεμβάσεις αποτελούν βασική εξαίρεση όλων των σχετικών ασφαλιστικών προγραμμάτων, λιγότεροι γνωρίζουν ότι και οι νευρολογικές διαταραχές όπως οι ημικρανίες ανήκουν επίσης στις μη καλυπτόμενες περιπτώσεις. Κατά το ερωτηματολόγιο που συμπληρώνει άλλωστε ο υποψήφιος προς ασφάλιση, υπάρχει ερώτημα σχετικά με το αν είχε ποτέ προβήματα και/είτε έλαβε φαρμακευτική αγωγή για περιπτώσεις όμως ημικρανίες, επιληψία κ.ο.κ..
Ενδεχομένως κάποιοι να αναρωτηθούν γιατί οι νευρολογικές διαταραχές ως απόρροια ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, περίπτωση που αποτελεί καλυπτόμενο κίνδυνο, δεν θα τύχουν αποζημίωσης. Όπως πολλές καινοτόμες τεχνικές (ρομποτική χειρουργική, ανοσοθεραπεία κ.α..) δεν καλύπτονται είτε προβλέπεται παροχή για συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις, έτσι και για το botox ταιριάζει η φράση που μας είπαν οι ασφαλιστικοί επαΐοντες «δυστυχώς ακόμα είμαστε πίσω αλλά ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να αλλάξει».
Διαβάστε επίσης:
Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας
Τέσσερα SOS ερωτήματα πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο