Προβλήματα ακοής εντοπίζονται σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες, με τη μειωμένη αίσθηση στο ένα ή και τα δύο αυτιά να βάλλει την ψυχική τους υγεία, τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές δραστηριότητες και την καθημερινότητάς τους συνολικά. Αδυναμία επικοινωνίας σε περιβάλλοντα με υψηλά ντεσιμπέλ, δυσκολία στις συζητήσεις και εξάντληση από την προσπάθεια ακρόασης είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες.
Στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν συμβόλαια υγείας που προβλέπουν καλύψεις για τη μερική ή ολική απώλεια ακοής στο ένα και τα δύο αφτιά από ατύχημα ή ασθένεια. Τι καλύπτουν όμως και σε ποιες περιπτώσεις;
Συγγενείς πάθηση ή επίκτητη
Τα προβλήματα ακοής μπορεί να οφείλονται σε εκ γενετής παθήσεις (συγγενείς) ή να είναι επίκτητα. Τόσο η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα που οφείλεται σε βλάβη στο έσω αυτί ή στο ακουστικό νεύρο όσο και η βαρηκοΐα αγωγιμότητας (έξω ή στο μέσο αυτί) μπορούν να αποτελούν συγγενείς ή επίκητητες παθήσεις κατόπιν έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ήχου ή από τη ρήξη τυμπάνου σε ένα τροχαίο ατύχημα.
Σε περίπτωση ατυχήματος, υπάρχουν ατομικά συμβόλαια προσωπικού ατυχήματος που αποζημιώνουν τη μερική ή ολική απώλεια σύμφωνα με το ποσοστό που αναγράφεται στον πίνακα καλύψεων και ορίων ευθύνης της εκάστοτε ασφαλιστικής εταιρείας. Ενδεικτικά, στην ασφαλιστική αγορά υπάρχουν προγράμματα που καλύπτουν την ολική απώλεια ακοής από το ένα αυτί σε ποσοστό 10% ή 15% και, αντίστοιχα, κατά 40% έως 60% για τις δύο πλευρές.
Σε περίπτωση που η απώλεια ακοής εξελίσσεται σταδιακά λόγω πάθησης, τότε σημείο κλειδί θα αποτελέσουν οι συγγενείς παθήσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, στις οποίες πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή.
Τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές;
Σύμφωνα με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι εξετάσεις που επιθυμεί να πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος μέσω του ατομικού του ασφαλιστηρίου υγείας για τη διάγνωση της βαρηκοΐας πρέπει να καλύπτονται αντίστοιχα από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος δικαιολογεί την ωτορρινολαρυγγολογική εξέταση για την εκτίμηση της ακοής.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζει πρόβλημα, μπορεί να αποζημιωθεί από το συμβόλαιό του για τεχνολογικά βοηθήματα ή επεμβατικές θεραπείες, ακόμη και επεμβάσεις όπως η αφαίρεση ακουστικού νευρινώματος ή τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, δαπανηρές ιατρικές πράξεις που συχνά ο ασφαλισμένος καλείται να αποδείξει μέσω της ιατρικής γνωμάτευσης πως αποτελούν μονόδρομο.
Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν βοηθήματα όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας. Όπως αναφέρουν ασφαλιστικοί σύμβουλοι, για την εξασφάλισή τους θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΟΠΠΥ. Ο οργανισμός παρέχει 450€ για ένα ακουστικό βαρηκοΐας κάθε τέσσερα έτη με προϋπόθεση ο ασφαλισμένος να έχει πιστοποιημένη απώλεια ακοής από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο ιδιώτη ιατρό και με τη σφραγίδα από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΠΥ.
Διαβάστε επίσης
Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Πότε καλύπτονται οι συγγενείς παθήσεις και ως ποιο όριο
Χρόνιες και συγγενείς παθήσεις: Πότε καλύπτονται από τα συμβόλαια υγείας