«Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην ασφάλιση υγείας ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα όχι μόνο με το ποσοστό μόλυνσης και τις δυνατότητες του δημοσίου συστήματος υγείας σε κάθε χώρα, αλλά – το πιο σημαντικό – ανάλογα με τον ρόλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών». Αυτό τονίζει σε σχετική έκθεσή της η Insurance Europe, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλίσεων και Αντασφάλισης, εστιάζοντας στα κοινά «βιώματα» ολόκληρης της Ευρώπης τον τελευταίο αυτό χρόνο, ήτοι:
• Την καθυστέρηση ή ακύρωση μη απαραίτητων, μη επειγόντων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες ενδέχεται να είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερες αξιώσεις το 2020, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες αξιώσεις κατά την επανεκκίνηση και την ολοκλήρωση των υπηρεσιών. Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Βουλγαρία, για παράδειγμα, οι ακυρώσεις οδήγησαν σε μία γενική πτώση των αξιώσεων, ενώ στη Γαλλία αυτές αυξήθηκαν εξαιτίας της συμβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, των ασφαλιστών υγείας για την υποστήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τέλος, στην Λετονία οι αξιώσεις αυξήθηκαν με παρόμοιο ρυθμό όπως και το προηγούμενο έτος, ενώ στην χώρα μας αυτές «άγγιξαν» το 2% έναντι 4% το διάστημα μεταξύ 2017 – 2019.
• Την αλλαγή στην αντίληψη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, με την προσδοκία σε ορισμένες χώρες ότι στο μέλλον περισσότεροι άνθρωποι θα δουν την αξία μιας πρόσθετης προστασίας που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Αξίζει να αναφερθεί πως, σε σύνολο εσόδων 15 δισ. ευρώ για την υγεία ο Έλληνας εξακολουθεί να πληρώνει από την τσέπη του 5,8 δισ. ευρώ, το διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο, επειδή συμπληρωματικά προς τη δημόσια υγεία δεν έχει σχεδόν καθόλου ιδιωτική ασφάλιση. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή – παλαιότερα υπήρχαν – ώστε να αγοράσει. Την ίδια στιγμή δε, όπως τονίζει η Insurance Europe, οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα εμπόδιο στην ευρύτερη ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
• Την αύξηση του αριθμού των πράξεων τηλε-ιατρικής, μία τάση, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Σύμφωνα με την Insurance Europe, η χώρα μας φιγουράρει στην τρίτη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων στον κλάδο της υγείας (9,5%), μετά την Τουρκία (21%) και την Γερμανία (17%), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Πορτογαλία και η Σλοβενία με αύξηση 8% και 7% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, στο ναδίρ βρέθηκε η παραγωγή σε Πολωνία και Βουλγαρία, με -23% και -22%.
Διαβάστε επίσης
Ακριβότερα ασφάλιστρα: Τέσσερις λόγοι που ανεβάζουν το κόστος
Είναι «πεταμένα λεφτά» – Και άλλοι πέντε μύθοι για την ιδιωτική ασφάλιση