Έναν οδηγό ή αλλιώς… μπούσουλα, για όλους τους ασφαλισμένους (συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων) που διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής ή σύνταξης από εταιρία, η οποία έχει ως έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA).

Ειδικότερα, με αφορμή το Brexit, η Αρχή αναφέρει τα εξής:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020. Η μεταβατική περίοδος έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Δεδομένου ότι είναι πλέον ‘τρίτη χώρα’ δεν αποτελεί μέρος των οικονομικών δομών της ΕΕ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο, με τον οποίο Θα εξυπηρετηθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή η σύνταξή σας στο μέλλον». Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα ακόλουθα:

1ον) Να επικοινωνήσουν με τον ασφαλιστή ή τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

«Σε περίπτωση που δεν έχουν ήδη έρθει σε επαφή μας σας, επικοινωνήστε ο ίδιος με τον ασφαλιστή ή τον ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή. Βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να είναι σε θέση να παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές, όταν είστε κάτοικος της ΕΕ (ακόμη και εάν τις παρέχει διαδικτυακά)», σημειώνει χαρακτηριστικά και συστήνει στους ασφαλισμένους να ρωτήσουν τα εξής: «Έχει θεσπίσει ο ασφαλιστής σας μέτρα που διασφαλίζουν ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή η σύνταξη μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται; Θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας ή άλλων παρεχόμενων τρεχουσών υπηρεσιών;».

2ον) Να ελέγξουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να ενημερωθούν για τα πιθανά αποτελέσματα

Πιο αναλυτικά, η ΕΙΟΡΑ καλεί τους ασφαλισμένους να: α) ελέγξουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή τα συνταξιοδοτικά έγγραφα: Ποιος είναι ο ασφαλιστής και που έχει άδεια λειτουργίας και β) ενημερωθούν για τους κανόνες που ισχύουν στην χώρα της ΕΕ, στην οποία ήδη ζουν, καθώς οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή τη σύνταξη. Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως είχε ήδη γράψει το ygeiamou, με βάση σχετική διάταξη προβλεπόταν ότι «ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ασκούν δραστηριότητες πρωτασφάλισης στην Ελλάδα – με εγκατάσταση ή διασυνοριακά – πριν από την ημερομηνία αποχώρησης, δύνανται να συνεχίσουν την άσκηση αυτών έως τις 31.12.2021, προκειμένου και μόνο να διασφαλιστεί η συνέχεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης, περιλαμβανομένης της εξυπηρέτησης των συμβάσεων αυτών και της εξόφλησης των σχετικών απαιτήσεων από ασφάλιση. Δεν δύνανται να προβούν στη σύναψη νέων συμβάσεων παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών ή στη δημιουργία, ανανέωση, επέκταση ή επανάληψη ασφαλιστικής κάλυψης που προβλέπεται σε συμβάσεις που έχουν συναφθεί πριν από την ημερομηνία αποχώρησης».

3ον) Να είναι προσεκτικοί με τις απάτες

Σύμφωνα με την Αρχή, το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ ενδεχομένως να συνεπάγεται ορισμένες αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του συμβολαίου. «Εάν κάποιος επικοινωνήσει μαζί σας, προσφέροντας τις συμβουλές του, διαβάστε προσεκτικά τις λεπτομέρειες – εάν οι συμβουλές παρέχονται εγγράφως – και, κυρίως, μην δεχθείτε καμία πίεση για να λάβετε βιαστική απόφαση», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας: Πώς θα καλυφθεί αυτός ο κίνδυνος

Ασφαλιστήριο Υγείας: Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για την νοσηλεία

Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο: Όλες οι παροχές του πακέτου διαγνωστικών εξετάσεων