Τα κέρματα ή τα χαρτονομίσματα του ευρώ είναι πιο «ευάλωτα» στον κορωνοϊό;
Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Αμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ. Johannes Knobloch, θέλησαν να δώσουν απάντηση στο σημαντικό αυτό ερώτημα, καθώς ως φαίνεται οι πολλοί εκείνοι που επιμένουν να χρησιμοποιούν κέρματα και χαρτονομίσματα στις συναλλαγές τους αντί των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Τα χρήματα είναι από τα αντικείμενα που αγγίζουμε πολλές φορές στην καθημερινότητά μας και έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν πηγές μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών. Λόγω της περιεκτικότητας σε χαλκό τουλάχιστον σε ποσοστό 75% τα κέρματα ευρώ θεωρούνται ότι έχουν αντιμικροβιακή δραστηριότητα.
Στη γερμανική μελέτη, οι συγγραφείς διερεύνησαν την αντιμικροβιακή ιδιότητα των κερμάτων του ευρώ (5 λεπτά, 50 λεπτά, 1 ευρώ) και των χαρτονομισμάτων (5 ευρώ) υπό ρεαλιστικές συνθήκες, δηλαδή κατά την επαφή με στεγνά χέρια. Σε αυτή τη συνθήκη, τα βακτήρια μεταδίδονται από μια ξηρή πρωτογενή μολυσμένη επιφάνεια σε κέρματα ή χαρτονομίσματα με ένα γάντι, για να προσομοιώσουν τη «χειρότερη περίπτωση» μόλυνσης τυπικών συχνά αγγιζόμενων επιφανειών.
Το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, όπως και τα άλλα χαρτονομίσματα, παράγεται από βαμβακερές ίνες. Στα κέρματα του 1 και 2 ευρώ, το χρυσό τμήμα είναι κράμα από, 75% χαλκό, 20% ψευδάργυρο και 5% νικέλιο. Το ασημί μέρος είναι 75% χαλκός και 25% νικέλιο. Τα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών είναι κατασκευασμένα από σκανδιναβικό χρυσό, το οποίο είναι ένα κράμα που αποτελείται από 89% χαλκό, 5% αλουμίνιο, 5% ψευδάργυρο και 1% κασσίτερο. Τα κέρματα των 5, 2 και 1 λεπτού είναι από ατσάλι που έχει επικαλυφθεί από χαλκό.
Για τη μελέτη οι ερευνητές ψέκασαν πάνω σε στεγνή επιφάνεια εντερόκοκκο ή σταφυλόκοκκο και εν συνεχεία οι επιφάνειες αυτές αγγίχθηκαν από ένα αποστειρωμένο βαμβακερό γάντι. Εν συνεχεία το γάντι χρησιμοποιήθηκε ως πηγή επαφής με τα νομίσματα: τα δύο παθογόνα μεταφέρθηκαν στα κέρματα των 5, 50 λεπτών και 1 ευρώ καθώς και στο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. Κεραμικά πλακίδια χρησιμοποιήθηκαν ως επιφάνειες ελέγχου για τον προσδιορισμό της μεταφοράς δια της αφής. Η ποσοτική καλλιέργεια των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το άγγιγμα, καθώς και μετά από 24 ώρες αποθήκευσης τους.
Σε εννέα ανεξάρτητα πειράματα που χρησιμοποιήθηκαν ο εντερόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, οι επιστήμονες βρήκαν μεταβλητούς αριθμούς των μεταφερόμενων βακτηρίων στις διάφορες επιφάνειες. Η επιμόλυνση της επιφάνειας ελέγχου και των νομισμάτων εμφάνισαν παρόμοια φορτία βακτηριακών κυττάρων.
Η μικρότερη επιφάνεια του κέρματος των 5 λεπτών είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη ποσότητα μεταφερόμενων βακτηρίων σε σύγκριση με τα κέρματα των 50 λεπτών και του 1 ευρώ. Όλα τα νομίσματα που περιέχουν χαλκό είχαν αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Στα κέρματα των 5, 50 λεπτών και 1 ευρώ μετά από 24 ώρες ο σταφυλόκοκκος μειώθηκε μεταξύ 98,7% και 99,5% και ο εντερόκοκκος από 96,8% έως 99,0%, αντίστοιχα. Αντιθέτως, μετά από 24 ώρες στο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, ο αριθμός των βακτηριακών κυττάρων δεν μειώθηκε.
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «σε αντίθεση με ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, τα κέρματα που περιέχουν χαλκό εμφανίζουν αντιμικροβιακή δραστηριότητα. Ωστόσο, στα περισσότερα πειράματα, τα βακτήρια δεν εξαλείφθηκαν πλήρως από τα νομίσματα. Επομένως, ακόμη και τα κέρματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φορείς για τη μετάδοση μικροβίων».
Ενώ ο καθηγητής Knobloch προσθέτει ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω των χρημάτων, ακόμη και χαρτονομισμάτων, είναι πολύ χαμηλότερος από την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Όσον αφορά την τρέχουσα πανδημία COVID-19, εάν πρέπει να να πληρώσετε με μετρητά, τα κέρματα θα ήταν καλύτερα από τα χαρτονομίσματα. Ωστόσο, η πληρωμή με κάρτα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντελώς ανέπαφα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εντελώς».