Μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη δοκιμή έδειξε ότι 20 συνεδρίες βελονισμού σε διάστημα οκτώ εβδομάδων είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής χρόνιας προστατίδας/συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου (CP/CPPS) συγκριτικά με την εικονική θεραπεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, οι θεραπευτικές επιδράσεις διήρκησαν κατά τις 24 εβδομάδες παρακολούθησης.
Το CP/CPPS εκδηλώνεται με ενόχληση ή πόνο στην πυελική περιοχή για τουλάχιστον τρεις στους προηγούμενους έξι μήνες χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα στην κατώτερη ουροποιητική οδό, ψυχολογικά προβλήματα και σεξουαλική δυσλειτουργία.
Οι άνδρες που πάσχουν από CP/CPPS μπορεί να έχουν κακή ποιότητα ζωής λόγω των πολλών νευροψυχοσωματικών και παθολογικών παραγόντων που σχετίζονται με τη διαταραχή, όπως η φλεγμονή στον προστάτη, το άγχος, το στρες και η δυσυνεργική κένωση. Τα αντιβιοτικά, οι α-αποκλειστές και τα αντιφλεγμονώδη είναι τα βασικά στοιχεία της θεραπείας στην κλινική πρακτική, αλλά έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και σχετίζονται με ανεπιθύμητες ενέργειες στη μακροχρόνια χρήση. Ο βελονισμός έχει δείξει προοπτικές ως εναλλακτική θεραπεία, αλλά μέχρι στιγμής τα υψηλής ποιότητας στοιχεία είναι σπάνια.
Τώρα, λοιπόν, ερευνητές από την Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών της Κίνας ανέθεσαν τυχαία σε 440 άνδρες συμμετέχοντες (220 σε κάθε ομάδα) να περάσουν οκτώ εβδομάδες εφαρμογής είτε βελονισμού είτε εικονικής θεραπείας για να αξιολογήσουν την μακροχρόνια απόδοση του βελονισμού στη βελτίωση των συμπτωμάτων του CP/CPPS. Η θεραπεία θεωρήθηκε αποτελεσματική στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες πετύχαιναν μια κλινικά σημαντική μείωση τουλάχιστον έξι βαθμών από τη βάση που έχει θέσει ο Οδηγός Συμπτωμάτων Χρόνιας Προστατίτιδας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Κίνας στην όγδοη και την 32η εβδομάδα.
Για να διαπιστωθεί η σταθερή αποτελεσματικότητα της θεραπείας έπρεπε η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων να είναι στατιστικά σημαντική και στα δύο χρονικά σημεία. Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με την ομάδα εικονικού βελονισμού, ήταν μεγαλύτερη η μερίδα των συμμετεχόντων από την ομάδα βελονισμού που ανέφερε αξιοσημείωτη ή μέτρια βελτίωση στα συμπτώματα σε όλα τα χρονικά σημεία αξιολόγησης. Επίσης, δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στις αλλαγές στη βαθμολογία του Διεθνούς Οδηγού Στυτικής Δυσλειτουργίας 5 σε κανένα χρονικό σημείο αξιολόγησης, αλλά ούτε και στις μεγαλύτερες και μέσες τιμές ροής ούρων την όγδοη εβδομάδα. Τέλος, καμία από τις δύο ομάδες δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά δείχνουν μακροχρόνια αποτελεσματικότητα του βελονισμού και παρέχουν υψηλής ποιότητας στοιχεία για την κλινική πρακτική και τις κατευθυντήριες συστάσεις.
Διαβάστε επίσης
Πόνος στη μέση και τον αυχένα: O βελονισμός μπορεί να δώσει λύση
Η Νο1 άσκηση για τον έλεγχο της ακράτειας και της στύσης
Διογκωμένος Προστάτης: Πέντε μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος