Πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού; Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι καθώς η εμβολιαστική διαδικασία συνεχίζεται και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στις διάφορες μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα καθορίσουν εάν και πότε θα χρειαστεί η χορήγηση κάποια επαναληπτικής δόσης.
«Έχουμε συλλέξει πληροφορίες μόνο για όσο διάστημα έχουν μελετηθεί τα εμβόλια», δήλωσε η Deborah Fuller, ερευνήτρια των εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Πρέπει να μελετήσουμε τον εμβολιασμένο πληθυσμό και να παρατηρήσουμε πότε γινόμαστε ξανά ευάλωτοι στον ιό» τονίζει.
Οι δοκιμές του εμβόλιου της Pfizer μέχρι στιγμής υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο των δύο δόσεων είναι αποτελεσματικό για τουλάχιστον έξι μήνες, αφήνοντας μια πιθανότητα και για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό. Όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Moderna παρουσιάζουν επίσης ισχυρά αντισώματα έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση. Ακόμα κι αν δεν αποτρέψουν πλήρως την εκδήλωση της ασθένειας, είναι πιθανό να αμβλύνουν τη σοβαρότητά της.
Όμως, δεν είναι σημαντικά μόνο τα αντισώματα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θέλωντας να επιτεθεί στους ιούς ή τα βακτήρια που τον προσβάλλει, έχει άλλη μια γραμμή άμυνας, τα Β και Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία μπορούν να παραμείνουν πολύ καιρό μετά τη μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων. Εάν αντιμετωπίσουν τον ίδιο ιό στο μέλλον, αυτά τα κύτταρα έχουν ήδη δοκιμαστεί από τη «μάχη» μαζί του και θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν πιο γρήγορα. Βέβαια, δεν αποτρέψουν πλήρως την ασθένεια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να εξομαλύνουν τη σοβαρότητά της. Αλλά τι ακριβώς ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν αυτά τα κύτταρα «μνήμης» ενάντια στον κορωνοϊό – και για πόσο καιρό – δεν είναι ακόμη γνωστό.
Αν και η δράση των εμβολίων που χορηγούνται τώρα ανά τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα προστασίας για τουλάχιστον ένα χρόνο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προσφέρουν προστασία εσαεί σύμφωνα με την δρ. ειδικός εμβολίων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Ακόμα, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού κάνουν μάλλον επιτακτική την ανάγκη για επιπρόσθετες δόσεις.
Αυτό συμβαίνει διότι τα προσεχή εμβόλια είναι σχεδιασμένα να δρούν ενάντια σε μία συγκεκριμένη πρωτεϊνη – ακίδα του κορωνοϊού σύμφωνα με τον Mehul Suthar από το Εμβολιαστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Emory. Αν ο ιός συνεχίσει να μεταλάσσεται, το πιο πιθανό είναι να ανανεωθεί η σύσταση των εμβολίων για να είναι πιο αποτελεσματικά. Τα σημερινά εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια στις μέχρι στιγμής μεταλλάξεις, αν και λίγο λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Αν αποδειχθεί ότι θα χρειαστούμε ακόμα μια συμπληρωματική δόση, μία και μόνο δόση θα είναι αρκετή για να παρατείνει την προστασία των ήδη χορηγούμενων δόσεων. Η ανάγκη για επαναληπτικές δόσεις θα καθοριστεί από την επιτυχία του εν γένει παγκόσμιου εμβολιασμού και τη μείωση της μετάδοσης του ιού αλλά και την εμφάνιση νέων στελεχών.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Πόσο γρήγορα χάνονται τα αντισώματα και τι σημαίνει αυτό για την ανοσία
Κορωνοϊός – Αντισώματα: Ποιοι ανέπτυξαν επτά φορές περισσότερα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου