Στη λίστα των σημείων του σώματος που μπορεί να προσβάλλει η COVID-19, νέα έρευνα προσθέτει τα κύτταρα του στόματος, ως τμήμα που χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να εισβάλλει και να μολύνει το σώμα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός μολύνει την ανώτερη αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεφρά, γεγονός που μπορεί να εξηγεί την ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων που βιώνουν οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια γεύσης, ξηροστομία και φουσκάλες στο στόμα. Παράλληλα με την εξήγηση αυτών των συμπτωμάτων, λοιπόν, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το στόμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του κορωνοϊού στους πνεύμονες ή το πεπτικό σύστημα μέσω του σάλιου, το οποίο περιέχει τον ιό που έχει μολύνει τα κύτταρα του στόματος.
«Όταν ένας άνθρωπος καταπίνει το μολυσμένο σάλιο ή εισπνέει τα μικροσκοπικά σωματίδια, πιστεύουμε ότι μπορεί να μεταφέρει περαιτέρω τον SARS-CoV-2 στον λάρυγγα, τους πνεύμονες, ακόμα και στο έντερό του», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Kevin Byrd, ερευνητής στην Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής και επίκουρος καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το σάλιο των ασθενών με COVID-19 μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα του νέου κορωνοϊού, γι’αυτό και θεωρείται ότι το τεστ σάλιου είναι σχεδόν εξίσου αξιόπιστο με το ρινικό για τη διάγνωση της COVID-19.
Οι περισσότερες γνώσεις σχετικά με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό στο στόμα, όμως μπορεί να οδηγήσουν σε νέους τρόπους για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού τόσο μέσα όσο και έξω από το σώμα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Μέχρι και τη δημοσίευση της παρούσας μελέτης, δεν είχε γίνει σαφές από πού προέρχεται ο SARS-CoV-2 στο σάλιο. Έτσι, οι ερευνητές ανέλυσαν στοματικό ιστό από ασθενείς που είχαν αποβιώσει λόγω της COVID-19, καθώς και από μερικές δεκάδες εθελοντών με ήπια ή ασυμπτωματική COVID-19.
«Αποκαλύπτοντας έναν δυνητικά παραγνωρισμένο ρόλο της στοματικής κοιλότητας στη λοίμωξη από SARS-CoV-2, η μελέτη μας θα μπορούσε να ανοίξει νέους ερευνητικούς δρόμους που θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης της λοίμωξης και της νόσου. Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν, τέλος, να επικαιροποιήσουν τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση του ιού και την ανακούφιση των στοματικών συμπτωμάτων της COVID-19», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για μικρή μελέτη, επομένως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και την ανάδειξη ακριβώς του τρόπου με τον οποίο το στόμα εμπλέκεται στη λοίμωξη και τη μετάδοση του SARS-CoV-2 εντός και εκτός σώματος.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Πόσο περισσότερο μας προστατεύει η διπλή μάσκα
Πάνω από 1.000 ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα
Κορωνοϊός – Τήρηση μέτρων: Πότε είμαστε πιο ανυπάκουοι – Τι ισχύει για την Ελλάδα