Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της California (UCI) αποκαλύπτουν το πώς η κεταμίνη, που χρησιμοποιείται ως αναισθητικό, ενώ δοκιμάζεται και ως αντικαταθλιπτικό, αλλά και για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της αμβλυωπίας ενηλίκων, μια οπτική-εγκεφαλική διαταραχή ευρύτερα γνωστή ως «τεμπέλικο μάτι».
«Η μελέτη μας δείχνει πώς η χορήγηση υποαναισθητικής δοσης κεταμίνης επανενεργοποιεί την πλαστικότητα του οπτικού φλοιού πειραματόζωων και ενισχύει τη λειτουργική αποκατάσταση των ελαττωμάτων στην οπτική οξύτητα που προκαλεί η αμβλυωπία», εξηγεί ο Xiangmin Xu, καθηγητής ανατομίας και νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCI.
Μέχρι πρότινος υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι η κεταμίνη μπορεί να ελέγξει τον τρόπο με τον οποίο το νευρικό σύστημα πραγματοποιεί δομικές αλλαγές ως απόκριση στις εσωτερικές και εξωτερικές απαιτήσεις, διαδικασία που λέγεται νευροπλαστικότητα. Ωστόσο, το πώς ακριβώς λειτουργεί το φάρμακο παρέμενε μέχρι σήμερα ασαφές.
«Η ερευνητική ομάδα μας έδειξε ότι η κεταμίνη υπορρυθμίζει την έκφραση του NRG1 στα ανασταλτικά κύτταρα των νευρώνων της παραβαλβουμίνης, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της πλαστικότητας στον οπτικό φλοιό. Μέσω αυτού του μηχανισμού που βασίζεται στη νευροπλαστικότητα, η κεταμίνη μεσολάβησε στη λειτουργική αποκατάσταση της αμβλυωπίας», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η αμβλυωπία αποτελεί μια οπτική διαταραχή στην οποία ο εγκέφαλος αποτυγχάνει να επεξεργαστεί τα οπτικά ερεθίσματα του ενός ματιού, δίνοντας πλεονέκτημα στο άλλο. Η πάθηση αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη όραση στο επηρεαζόμενο μάτι και κάθε χρόνο, το 1-5% των παιδιών σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με αυτή.
Οι άμεσες και παρατεταμένες δράσεις της κεταμίνης είναι ιδιαίτερα υποσχόμενες για θεραπευτικές εφαρμογές που θα βασίζονται στην επανενεργοποίηση της πλαστικότητας του εγκεφαλικού φλοιού. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να προσδιοριστούν απόλυτα οι επιπτώσεις της ανακάλυψης αυτής.
Διαβάστε επίσης
Αντικαταθλιπτικά: Τι αποκαλύπτει αν μας «πιάνουν»
Πόσο γρήγορα παίρνετε μια απόφαση και τι αποκαλύπτει αυτό για την ψυχική σας υγεία
Κορωνοϊος – Μάτια: Πότε είναι καλύτερα να μη φοράμε φακούς επαφής