Στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη μίλησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Όπως είπε για τα κρούσματα στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή πλήττεται και υπάρχει μια έξαρση κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη. Για την Ελλάδα, ο κ. Δερμιτζάκης, σημείωσε ότι δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα, υπάρχει όμως μια αυξητική τάση στα κρούσματα, σταθερή, ωστόσο.
Μιλώντας για το τι πρέπει να γίνει διαφορετικά ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ στην κοινότητα. Όπως είπε, ο αριθμός των θανάτων, που είναι αρκετά υψηλός όπως τόνισε, είναι προβληματικός αλλά ενδεικτικός ότι ο αριθμός των νοσούντων είναι μεγαλύτερος. Σχολιάζοντας τον θάνατο ενός 50χρονού στη χώρα μας, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, τόνισε ότι όταν είναι πολλά τα κρούσματα τότε θα καταγράφονται και τέτοια περιστατικά. Για αυτό υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να διενεργούνται περισσότερα τεστ στην κοινότητα.
Για τη σωστή χρήση μάσκας, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι μπορεί κάποιος να κολλήσει και πάλι, ωστόσο το ιικό φορτίο θα είναι μικρότερο και λιγότερο επικίνδυνο. Σαφώς μεγαλύτερο θα είναι το φορτίο όταν δεν υπάρχει χρήση μάσκας.
Πρότεινε μάλιστα, να σταματήσει ο έλεγχος στα αεροδρόμια και το κλιμάκιο που βρίσκεται εκεί, να εστιάσει εντός της κοινότητας, όπου φαίνεται η διασπορά του κορονοϊού να είναι πολύ πιο σοβαρή. «Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για το εμβόλιο της Johnson’s που σταμάτησε η έρευνα ύστερα από συμπτώματα ασθένειας που εμφάνισε μια εθελόντρια και εξετάζεται αν σχετίζεται με το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης, σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι γνωστή η ασθένεια της παθούσας και αν πράγματι συνδέεται με το εμβόλιο. Για το κύμα φοβίας των πολιτών για το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι είναι θετικό ότι όταν παρατηρούνται κάποιες επιπλοκές σταματάνε οι έρευνες έως ότου είναι σίγουρο ότι δεν συνδέεται με το εμβόλιο. Αυτό το κάνει ασφαλές και αποδεικνύεται ότι τηρούνται όλα τα σωστά μέτρα. Όταν ξανά ξεκινήσει η έρευνα, θα έχει τα επίπεδα ασφάλειας και αυτό όπως είπε πρέπει να κρατάμε.