Στην ανάγκη να εφαρμόζονται τα αυστηρά πρωτόκολλα σε δομές όπως τα γηροκομεία «για να μην έχουμε απώλειες» αναφέρθηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπ. Υγείας Αθανάσιος Τσάκρης.
«Πρέπει να έχουμε πολύ συχνή εργαστηριακή επιτήρηση των δομών αυτών. Χρειάζεται πολύ συχνή επιτήρηση και εργαστηριακός έλεγχος σε εβδομαδιαία βάση, ακόμα και να τα ελέγχουμε δύο φορές την εβδομάδα» προσθεσε ο κ. Τσάκρης.
Όσον αφορά την υπόθεση με το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Τσάκρης είπε οτι φαίνεται πως δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα.
Για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι «θα πρέπει να βλέπουμε όλους τους δείκτες, τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους, όσους καταλήγουν, ποιος είναι ο αριθμός αναπαραγωγης της επιδημίας, πόσα τεστ γίνονται» συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερα την οικονομία».
Όπως είπε «είναι πολύ σημαντικό το πώς η κοινωνία ενστερνίζεται τα μέτρα και πώς τα εφαρμόζει. Θα πρέπει να καταλάβουμε για ποιο λόγο φοράμε τη μάσκα. Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης της πανδημίας είναι μιλώντας δυνατά ή φωνάζοντας».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «συζητείται, και όχι μόνο στην Ελλάδα, η εφαρμογή μάσκας και έξω. Συζητείται και περιορισμός της κυκλοφορίας το βράδυ και εκτιμάται αν είναι μέτρο που μπορεί να αποδώσει και να συνεισφέρει».
Ερωτηθείς για τα τεστ στη σκιά των λαθών στην υπόθεση με το κρουαζιερόπλοιο, ο κ. Τσακρής είπε ότι «χρειάζεται ποιοτικός έλεγχος των εργαστηριών που κάνουν μοριακές εξετάσεις. Χρειάζεται να υπάρχει τεχνογνωσία και του προσωπικού που διεξάγει τα τεστ και σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων».
«Αυτό που συναντάμε συχνά είναι να βγαίνει θετικός σε ένα εργαστήριο και σε ένα δεύτερο αρνητικό. Μπορεί αυτό να οφείλεται γιατί το πρώτο εργαστήριο μπορεί να έχει καλύτερη αναλυτική ευαισθησία. Θα πρέπει να αναλάβει η πολιτεία να γίνει ποιοτικός έλεγχος της επάρκειας των εργαστηρίων που διεξάγουν μοριακός έλεγχος».