Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας έχουν μετατρέψει σε ανθρώπους που απλά καταπίνουν ό,τι βρουν μπροστά τους.
Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε βιαστικά τείνουν να έχουν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πιο αργά, με απλά λόγια να είναι πιο παχείς.
Από την άλλη μεριά όσοι τρώνε αργά νιώθουν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και τελικά τρώνε λιγότερο.
Κατά ένα μέρος η εξήγηση γι αυτό το φαινόμενο είναι ότι απαιτείται κάποιος χρόνος για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού από το πεπτικό σύστημα στον εγκέφαλο. Αναφέρεται συχνά ότι τα είκοσι λεπτά είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η παραπάνω διαδικασία αν και σε μια έρευνα φάνηκε ότι επεκτείνοντας τον χρόνο αυτό στα τριάντα λεπτά, η διαδικασία γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική.
Πώς όμως μπορεί κανείς να καθυστερήσει τόσο πολύ το γεύμα του; Κατά καιρούς οι ερευνητές προτείνουν διάφορα κόλπα, ενώ δεν λείπουν και τα σχετικά gadget όπως το «έξυπνο» πιρούνι που δονείται όταν η ταχύτητα κατανάλωσης του γεύματος υπερβαίνει την προβλεπόμενη, οπότε το έξυπνο gadget μας επαναφέρει σε πιο αργούς ρυθμούς. Μπορούμε όμως και χωρίς ένα πιρούνι που δονείται να καθυστερήσουμε τα γεύματά μας – αρκεί να μετράμε μέχρι το δέκα μετά από κάθε μπουκιά, πριν φάμε την επόμενη.
Και μερικές συμβουλές ακόμη από τους ειδικούς: χρησιμοποιείτε μικρά πιάτα, μετράτε τις μερίδες με φλιτζάνια και κουτάλια, μην ξαναγεμίζετε το πιάτο σας και κλείστε την τηλεόραση όταν τρώτε, ώστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο φαγητό.