Γράφει η Μαργαρίτα Γερμάνη, M.A., E.C.P.
Η πανδημία που βιώνουμε όλοι μας και τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται έχουν φέρει νέες συνθήκες στη καθημερινότητα όλων μας. Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η απομόνωση και ο περιορισμός στην ψυχική υγεία ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χώρο που ζούμε, δηλαδή το μέγεθος του σπιτιού μας ή την περιοχή, τον αριθμό των ατόμων στο σπίτι, εάν οι γονείς δουλεύουν από το σπίτι, τις ηλικίες των παιδιών και την ικανότητά τους να λειτουργούν ανεξάρτητα, το πόσο διάβασμα χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς, πόσο συχνά επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους και άλλοι παράγοντες. Η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και ιδρύτρια της Parents Academy, Μαργαρίτα Γερμάνη, συστήνει τρεις τρόπους που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα τις νέες συνθήκες…
1. Λιγότερες απαιτήσεις
Μπορεί να είστε εξαιρετικοί γονείς και να είναι πολύ ξεκάθαροι οι κανόνες του σπιτιού σας, μπορεί και όχι. Όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες που έχουν φέρει μία αναστάτωση και έχουν βγάλει και τα παιδιά μας από τους ρυθμούς τους, καλό θα ήταν να είμαστε πιο χαλαροί. Ο φόβος συνήθως των γονιών είναι ότι τα παιδιά θα ξεχάσουν αυτά που έχουν μάθει και θα μείνουν για πάντα χαλαρά κι ανεύθυνα. Είναι όμως πολύ σημαντικό με τις παρούσες συνθήκες να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα. Η σύνδεση, η τρυφερότητα, η υποστήριξη και η ηρεμία είναι απαραίτητες. Στην εποχή του «αποκλεισμού» χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τις οικογενειακές μας σχέσεις και να δημιουργήσουμε μία αρμονία όσο μπορούμε, κι όχι να επιτρέψουμε να τρυπώσει η «απομόνωση» και μέσα στο σπίτι μας. Τις συνήθειες και τις αξίες σας μπορείτε να τις διδάξετε αργότερα, τώρα δώστε βαρύτητα στις σχέσεις.
2. Ο Γονιός ως πρότυπο
Ο τρόπος που διαχειρίζεστε εσείς την όλη κατάσταση «χτίζει» τον τρόπο που θα διαχειρίζονται αύριο τα παιδιά σας τις δύσκολες καταστάσεις. Έχετε λοιπόν την ευκαιρία να επιδείξετε στα παιδιά σας τις ικανότητες που βοηθούν κάποιον να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Οι τρόποι είναι πολλοί και διαφέρουν ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε ένα. Όμως μερικοί γνωστοί για όλους τρόποι, είναι η ψυχραιμία, η πίστη στον εαυτό σας δηλαδή μία αίσθηση αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης ότι θα τα καταφέρεται, ο εστιασμός σε λύσεις, η θετική σκέψη την οποία όμως χρειάζεται να την εκφράζεται, η οργάνωση των καθημερινών διαδικασιών και η τήρηση της ρουτίνας και το χιούμορ. Αποφύγετε το δράμα, τον αρνητισμό, την καταστροφολογία και την αποδιοργάνωση.
3. Νέα πράγματα
Κάντε κάτι καινούργιο! Θα ανανεώσει όλα τα μέλη της οικογένειας και θα δώσει μία αίσθηση έκπληξης στην καθημερινή ρουτίνα. Τώρα που τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι πολύ λιγότερα είναι σχεδόν απαραίτητο να εισάγεται κάποια δραστηριότητα που θα φέρει μία αίσθηση ανανέωσης και ενθουσιασμού. Από το να φωτογραφίζετε την καθημερινότητα και να φτιάξετε το πιο δημιουργικό άλμπουμ από το «Μένουμε Σπίτι», να αρχίσετε κάποιο μάθημα χορού διαδικτυακά, να ξεκινήσετε ένα θετικό οικογενειακό ημερολόγιο δηλαδή να γράφεται όλοι κάτι θετικό που κάνατε/νιώσατε/μάθατε μέσα στην ημέρα σας. Δοκιμάστε! Θα φέρει χαρά σε όλους. Προσέξτε μόνο να είναι κάτι εύκολο και εφικτό ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών. Εάν έχουν μεγάλη ηλικιακή διαφορά τότε κάντε δύο διαφορετικές δραστηριότητες που θα ανταποκρίνονται στην κάθε ηλικία.
*H Μαργαρίτα Γερμάνη, M.A., E.C.P., είναι Ιδρύτρια της Parents Academy, Μέλος τουE.A.P.(European Association of Psychotherapy) και Μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ε. (Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος)
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: «Δεν αντέχω μακριά από το εγγόνι μου» – Έξι συμβουλές για τους παππούδες
Κάντε δώρο στο παιδί τα βιβλία που του αρέσουν περισσότερο – Δείτε ποια
Βάζετε τις φωνές στο παιδί; Οκτώ τρόποι να ελέγξετε το θυμό σας