Η γλυκιά πράξη υιοθεσίας ενός σκύλου δεν είναι απλώς σωτήρια για την ευημερία του γλυκύτατου τετράποδου, αλλά ανταποδίδει το καλό στους ιδιοκτήτες, ιδίως στα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, η αλληλεπίδραση των παιδιών με τους χνουδωτούς φίλους τους, εκτοξεύει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης, σύμφωνα με έρευνα, δημοσιευμένη στο περιοδικό Psychο-neuroendocrinology, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Δρας Gitanjali E. Gnanadesikan, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας στη Σχολή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Tucson.
Η ωκυτοκίνη – ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος – μειώνει τα επίπεδα άγχους και αυτό το φυσιολογικό πλεονέκτημα, βοηθά τους ανθρώπους να εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους. Όπως παρατηρήθηκε, το παιχνίδι με τους σκύλους ενεργοποίησε την έκκριση της ορμόνης της αγάπης σε πιο γενναίες ποσότητες σε σύγκριση με το μοναχικό παιχνίδι.
Η αγάπη είναι μεταδοτική
Για τις ανάγκες της μελέτης, η Δρ Gitanjali E. Gnanadesikan και οι συνεργάτες της, επέλεξαν 55 παιδιά ηλικίας 8 έως 10 ετών για τη διεξαγωγή πειραμάτων στα εργαστήρια του Arizona Canine Cognition Center στο Tucson. Σε τρεις ξεχωριστές επισκέψεις, τα παιδιά έπαιξαν με τον σκύλο τους, με έναν άγνωστο σκύλο και μόνα τους. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις τρεις συνεδρίες παιχνιδιού, καταγράφηκαν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης τόσο στους σκύλους όσο και στα παιδιά, από δείγματα σάλιου και ούρων. Έπειτα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, επιβεβαιώθηκε η υψηλότερη συγκέντρωση ωκυτοκίνης από το παιχνίδι με τους σκύλους.
Διαπιστώθηκε επίσης, ότι τόσο η γνώριμη όσο και η ανοίκεια αλληλεπίδραση με σκύλους είχε αυτή την ενισχυτική επίδραση της ωκυτοκίνης. Εν ολίγοις, δεν έχει σημασία αν τα παιδιά παίζουν με τον δικό τους σκύλο ή με κάποιου άλλου για να λάβουν την ευεργετική τόνωση της αγάπης. Επίσης, η αύξηση της ορμόνης εντοπίστηκε και στους σκύλους, αλλά μόνο στους οικείους των παιδιών.
Οι ερευνητές τονίζουν, τέλος, ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει πάντα να είναι πολύ προσεκτικοί με οποιαδήποτε ράτσα σκύλου σε συνδυασμό με την παρουσία παιδιών στο σπίτι, ιδίως βρεφών και νηπίων.
Τι αλλάζει στον εγκέφαλο όταν κοιτάμε στα μάτια τον σκύλο μας
Η κίνηση που «ξυπνάει» το μυαλό και βελτιώνει τη λειτουργία του – Δεν είναι το διάβασμα
Αυτισμός: Το κατοικίδιο που κάνει τα παιδιά να νιώθουν καλύτερα