Η εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων από συνηθισμένα οικιακά προϊόντα, γνωστή και ως «chroming», έχει επανεμφανιστεί και προκαλεί ανησυχία σε γονείς και ειδικούς. Αυτή η επικίνδυνη τακτική, που προτιμάται κυρίως από εφήβους, σχετίζεται με τη δημοτικότητα του TikTok. Μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (27 Σεπτεμβρίου – 01 Οκτωβρίου), συνδέει τη διάδοση του chroming με τα βίντεο που κυκλοφορούν στη συγκεκριμένη εφαρμογή, επισημαίνοντας τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους νέους.

Η επικίνδυνη πρακτική του Chroming

Το chroming, επίσης γνωστό ως «huffing», αναφέρεται στην πρακτική εισπνοής ατμών από προϊόντα όπως βερνίκι νυχιών, μαρκαδόροι και σπρέι καθαρισμού, για να προκαλέσουν μια σύντομη αίσθηση ευφορίας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα και η μη ανιχνεύσιμη φύση τους κάνουν τη συμπεριφορά αυτή ακόμη πιο επικίνδυνη. «Η πρόσβαση σε καθημερινά αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για chroming κάνει δύσκολη την ανίχνευσή τους από γονείς και εκπαιδευτικούς», αναφέρει η Keerthi Krishna, ερευνήτρια στο Cohen’s Children’s Medical Center.

Η έρευνα, με τίτλο «Chroming Crisis: An Analysis of Chroming Related Content on TikTok», ανέλυσε 109 βίντεο που σχετίζονται με το chroming, τα οποία είχαν συγκεντρώσει περισσότερες από 25 εκατομμύρια προβολές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μαρκαδόροι ήταν το πιο διαδεδομένο προϊόν που χρησιμοποιήθηκε σε ποσοστό 31%, ακολουθούμενοι από τα σπρέι καθαρισμού (17%) και το βερνίκι νυχιών (12%). Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 50% των βίντεο αναφέρονταν σε επαναλαμβανόμενη χρήση ή εξάρτηση, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ανησυχία για την εξάπλωση αυτής της συμπεριφοράς.

Οι κίνδυνοι της εισπνοής τοξικών ατμών

Η χρήση αναθυμιάσεων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές επιπτώσεις. Οι χρήστες μπορεί να νιώσουν ζάλη, ναυτία, ακόμη και να υποστούν εγκεφαλική βλάβη, με τη διάρκεια και την ένταση των επιπτώσεων να εξαρτώνται από την ποσότητα και τη συχνότητα της χρήσης.

Στην πιο ακραία περίπτωση, η εισπνοή τοξικών μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ευφορία που προκαλείται από το chroming είναι σύντομη, με αποτέλεσμα οι χρήστες να επιδιώκουν επαναλαμβανόμενες δόσεις για να διατηρήσουν την αίσθηση της ευφορίας, γεγονός που ενδέχεται να καταλήξει σε εξάρτηση.

Τι να προσέχουν οι γονείς;

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για γονείς και παιδαγωγούς να είναι ενημερωμένοι σχετικά με το chroming και τους κινδύνους του. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτούς τους κινδύνους και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σχετικά με τις συνέπειες της χρήσης τέτοιων προϊόντων. Σημαντική είναι και η παρέμβαση των εταιρειών κοινωνικών μέσων δικτύωσης, οι οποίες θα πρέπει να επενδύσουν σε μηχανισμούς ελέγχου για να περιορίσουν τη διάδοση επικίνδυνου περιεχομένου. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι απαραίτητες για την προστασία των νέων από τους κινδύνους του chroming, ενώ η συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και κοινωνικών πλατφορμών είναι βασική για την αποτροπή της εξάπλωσης αυτής της επικίνδυνης πρακτικής και την προστασία της υγείας των εφήβων.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μόδα αδυνατίσματος στο TikTok

Η νέα τάση στο fitness που κάνει θραύση στο TikTok – Ποια είναι τα οφέλη της

Social media και TikTok: Όλη η αλήθεια για την επίδρασή τους στη ζωή των εφήβων