Η καθυστερημένη έκκριση μελατονίνης και η αυξημένη εγρήγορση τις βραδινές ώρες συχνά δυσκολεύει τον ύπνο των εφήβων που δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις συνιστώμενες οκτώ με δέκα ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
Επιπλέον ώρες ύπνου στερούν από τους εφήβους και παράγοντες όπως ο φόρτος των σχολικών υποχρεώσεων, ο διαρκής αγώνας… ανεξαρτησίας από τους γονείς, η διαμόρφωση των σχέσεων με τους συνομηλίκους τους. Όλη αυτή η υπερδραστηριότητα «καίει» τις ώρες ύπνου των παιδιών και των εφήβων.
Ο παράγοντας του κοινωνικού πλαισίου και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων συχνά παραβλέπεται στις έρευνες που μελετούν τον ύπνο παιδιών και εφήβων. Αυτό το ερευνητικό κενό έρχονται να καλύψουν Σουηδοί και Αυστραλοί ερευνητές οι οποίοι αξιολόγησαν την επίδραση της δημοφιλίας στο σχολείο, στην ποιότητα του ύπνου των εφήβων 14 και 18 ετών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sleep.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Orebro, και συγγραφέα του άρθρου της έρευνας, Δρ. Serena Bauducco, οι «απαιτήσεις» της δημοφιλίας στην εφηβεία, ισοδυναμούν με μικρότερη διάρκεια ύπνου και μάλιστα, προς έκπληξη όλων, έχει αποδειχτεί ότι αυτό το φαινόμενο προϋπήρχε της έλευσης των smartphones.
Από το δείγμα των 1.300 έφηβων παιδιών στη Σουηδία, εκ των οποίων τα μισά ήταν κορίτσια, παρατηρήθηκε ότι όσα είχαν πολύ περισσότερους φίλους από τους συνομηλίκους τους, κοιμόταν έως και 27 λεπτά λιγότερο.
Γιατί τα κορίτσια επηρεάζονται περισσότερο;
Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τόσο τα δημοφιλή αγόρια όσο και τα δημοφιλή κορίτσια, ανακάλυψαν την ίδια συσχέτιση, αλλά στα κορίτσια τα συμπτώματα δυσκολίας ύπνου και πρωινού ξυπνήματος ήταν εμφανέστερα. Η εξήγηση που δόθηκε, ήταν η εγγενής τάση των κοριτσιών να παρέχουν φροντίδα προς τους φίλους τους και κατ΄επέκταση, η μεταφορά των προβλημάτων τους στο «μαξιλάρι» τους.
Οι δημοφιλείς έχουν… «χρέη»
Όπως δήλωσε η Serena Bauducco, «Για πολλούς έφηβους, η έλλειψη ύπνου είναι το συνηθέστερο πρόβλημα σε όλη τη διάρκεια της εφηβικής ζωής τους». Προηγούμενες μελέτες, ενθάρρυναν τα παιδιά να κοιμούνται 30 λεπτά περισσότερο, για τη βελτίωση ψυχικής υγείας και σχολικών επιδόσεων.
Πολλά παιδιά, κατά την επιστήμονα, έχουν την ψευδαίσθηση ότι αν κοιμηθούν καλά τα Σαββατοκύριακα, θα αναπληρώσουν τις ώρες ύπνου που έχασαν μέσα στην εβδομάδα. Αλλά ο βεβιασμένος και πολύωρος ύπνος τα σαββατοκύριακα, συντηρεί το πρόβλημα, σύμφωνα με την ειδικό.
«Αιώνιοι έφηβοι»: Γιατί οι σημερινοί νέοι αργούν να ωριμάσουν – Η ειδικός απαντά
Η καθημερινή συνήθεια που πυροδοτεί την πρώιμη εφηβεία – Έρευνα αποκαλύπτει
Παιδί: Είναι κακόκεφο ή έχει κατάθλιψη; Όλες οι αλλαγές στη συμπεριφορά του που δίνουν την απάντηση