Μια πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει έναν όχι και τόσο αναγνωρισμένο κίνδυνο για τους εφήβους. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, πολλοί έφηβοι και ιδιαίτερα τα κορίτσια υποφέρουν από διαταραχή σωματικής δυσμορφίας, μια κατάσταση κατά την οποία παθαίνουν εμμονή με τα αντιληπτά ελαττώματα της εμφάνισής τους.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα δεδομένα, η εν λόγω διαταραχή επηρεάζει περίπου 2 στους 100 εφήβους (1,9%), ενώ παρουσιάζεται συχνότερα στα κορίτσια, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι επηρεάζεται περίπου το 1,8% των κοριτσιών, σε σύγκριση με το 0,3% των αγοριών.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Georgina Krebs, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο University College του Λονδίνου, τονίζει τη σημασία της επαγρύπνησης των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης για τα σημάδια της διαταραχής. «Δεδομένου ότι οι έφηβοι με διαταραχή σωματικής δυσμορφίας μπορεί να μην αποκαλύπτουν εύκολα τα συμπτώματά τους, εκτός αν τους ζητηθεί, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαγνωστικά εργαλεία και να ρωτούν σκόπιμα για τυχόν ανησυχίες που αφορούν στην εμφάνιση», δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ. Krebs.
Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία περισσότερων από 7.600 παιδιών και εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα «Mental Health of Children and Young People in England» του 2017. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την εμφάνισή τους και όσοι εξέφρασαν έστω και ήπιες ανησυχίες υποβλήθηκαν σε περαιτέρω αξιολόγηση για δυσμορφική διαταραχή.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι σχεδόν το 70% των εφήβων που διαγνώστηκαν με διαταραχή σωματικής δυσμορφίας πληρούσαν τα κριτήρια για τουλάχιστον μία ακόμη ψυχολογική διαταραχή. Οι πιο συχνές συννοσηρότητες ήταν οι αγχώδεις διαταραχές (59%) και η κατάθλιψη (32%). Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί ότι σχεδόν οι μισοί (46%) νέοι με δυσμορφική διαταραχή ανέφεραν αυτοτραυματισμό ή απόπειρες αυτοκτονίας, σε σύγκριση με το 8% των ατόμων χωρίς τη διαταραχή. «Ο έλεγχος για διαταραχή σωματικής δυσμορφίας σε νέους με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά διάγνωσης», δήλωσε η δρ. Krebs.
Η μελέτη διαπίστωσε, επιπροσθέτως, ότι οι έφηβοι που ασχολούνται υπερβολικά με την εμφάνισή τους, αλλά δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια για τη διαταραχή, παρουσίαζαν επίσης παρόμοια μοτίβα συνυπαρχόντων διαταραχών διάθεσης.
«Η υπερβολική ανησυχία για την εμφάνιση είναι από μόνη της ένα σημαντικό κλινικό ζήτημα. Χρειάζονται προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας, τη βελτίωση των πρακτικών διάγνωσης και τη μείωση των εμποδίων στη θεραπεία», κατέληξαν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερις λόγοι που νιώθετε και είστε πιο όμορφοι μετά από ένα workout
«Είμαι όσο φαίνομαι»: Τι σημαίνει για την υγεία σας να φαίνεστε μικρότεροι από την ηλικία σας
Εφηβεία – Bullying: Η ψυχική διαταραχή που απειλεί όσους έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού