H υποβολή σε αναισθησία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως να επηρεάσει την ομαλή νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του εμβρύου. Πιο συγκεκριμένα, όσα παιδιά εκτέθηκαν προγεννητικά σε αναισθησία για μια χειρουργική επέμβαση της μητέρας τους, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση διαταραχής της συμπεριφοράς όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αναπτυξιακές διαταραχές λόγου ή ομιλίας και διαταραχή φάσματος αυτισμού, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν σε αναισθησία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Ιατρικού Κέντρου Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUIMC).
Μέχρι τώρα, οι συσχετίσεις μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης σε γενική αναισθησία για χειρουργική επέμβαση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του επακόλουθου κινδύνου διαταραχών συμπεριφοράς στα παιδιά ήταν ασαφείς.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Anesthesia, η προγεννητική έκθεση σε γενική αναισθησία συσχετίστηκε με 31% αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθη διάγνωση διαταραχής της συμπεριφοράς ή εσωτερικευμένης συμπεριφοράς στα παιδιά, με υψηλότερο κίνδυνο όταν η έκθεση συνέβη στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι πιθανότητες διάγνωσης μεταξύ των παιδιών που εκτέθηκαν και των παιδιών που δεν εκτέθηκαν ήταν παρόμοιες κατά τα τρία πρώτα έτη ζωής, αλλά στη συνέχεια διέφεραν.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της έκθεσης σε αναισθητικό στα παιδιά, με τον FDA το 2016 να εκδίδει ανακοίνωση για την ασφάλεια των φαρμάκων, προειδοποιώντας για την επαναλαμβανόμενη ή μακρά χρήση αναισθησίας σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Οι μελέτες που αξιολογούν την έκθεση σε παιδιά, ωστόσο, είναι περιορισμένες, επειδή τα παιδιά που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και αναισθησία μπορεί να έχουν περισσότερα υποκείμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να τα προδιαθέτουν για νευροαναπτυξιακές διαταραχές» δήλωσε σχετικά ο Δρ Caleb Ing, αναπληρωτής καθηγητής Αναισθησιολογίας και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUIMC) και πρώτος συγγραφέας.
Η προγεννητική έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή τα φάρμακα γενικής αναισθησίας διασχίζουν τον πλακούντα και δεδομένου ότι η ανάγκη για αναισθησία σχετίζεται με τα ιατρικά προβλήματα της μητέρας, ο κίνδυνος μεροληψίας λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας στα παιδιά είναι μειωμένος, σύμφωνα με τους συγγραφείς. «Ωστόσο, συνιστάται προσοχή, καθώς πολλές επεμβάσεις σε έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι απαραίτητες και η αποφυγή των απαραίτητων επεμβάσεων μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στις μητέρες και τα παιδιά τους», συμβουλεύει ο Δρ Ing.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 17 εκατομμυρίων γεννήσεων μεταξύ 1999 και 2013. Απο το σύνολο αυτό, 34.271 παιδιά εκτέθηκαν σε γενική αναισθησία, από χειρουργική επέμβαση της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης για αφαίρεση χοληδόχου κύστης ή σκωληκοειδίτιδας. Οι ερευνητές έλεγξαν επίσης διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, η πολιτεία διαμονής, το εισόδημα με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα και η εγγραφή στο Medicaid για την αναπηρία.
«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προεγχειρητική αξιολόγηση του κινδύνου σε έγκυες γυναίκες, ιδίως όταν η χειρουργική επέμβαση είναι επιλεκτική ή όταν υπάρχει βιώσιμη θεραπεία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δίνουν επίσης πρόσθετη ώθηση στην έρευνα για ασφαλέστερα αναισθητικά φάρμακα και τεχνικές» καταλήγει ο Δρ Guohua Li, καθηγητής Επιδημιολογίας και Αναισθησιολογίας στη Σχολή Mailman του Columbia και στο Vagelos College of Physicians and Surgeons, και επικεφαλής συγγραφέας.
Διαβάστε επίσης:
O απρόσμενος παράγοντας που θέτει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο
Εγκυμοσύνη: Πώς το έμβρυο προστατεύει τη μητέρα από τα αυτοάνοσα
Εγκυμοσύνη: Το ευρέως χρησιμοποιούμενο χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού