Δύο στους πέντε γονείς παραδέχονται ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μιλώντας με τα παιδιά τους που βρίσκονται στην εφηβεία για το τι να φάνε, παρά για πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η σχολική ζωή και το μέλλον τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πότε, όμως, είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση, που θα περιλαμβάνει και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών;
Η δρ. Suzanna Forwood, που συμμετείχε στη μελέτη, υποστηρίζει ότι η καλύτερη στιγμή να ανοίξουν οι γονείς συζήτηση με τους εφήβους είναι η ώρα του φαγητού. Χρησιμοποιώντας έτσι το οικογενειακό γεύμα ως αφορμή, θα μπορούσαν να γίνουν τακτικές συζητήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να απασχολεί τους εφήβους, αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέλλον.
Όπως εξηγεί η δρ. Forwood, «κατά τη διάρκεια των γευμάτων τα πνευμονογαστρικά νεύρα – τα οποία προάγουν τη χαλάρωση επιβραδύνοντας την αναπνοή του ατόμου, ξεκινώντας την πέψη και μειώνοντας την αδρεναλίνη. Όταν συμβαίνει αυτό, η ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου βελτιώνεται. Μπαίνει σε έναν ασφαλή χώρο, όπου οι ιδέες μπορούν να συζητηθούν χωρίς το φόβο των συνεπειών».
Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί γονείς παιδιών ηλικίας 11-18 ετών επιθυμούν να έχουν πιο ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τα παιδιά τους για το μέλλον τους και πάνω από τα δύο τρίτα υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό να κάνουν σημαντικές συζητήσεις με τα παιδιά τους όταν τρώνε μαζί τα αγαπημένα τους φαγητά.
Η σύνδεση αυτή σχετίζεται και με τις προτιμήσεις στο φαγητό: «Όταν καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας φαγητά, συνήθως συνδέονται με μια συγκεκριμένη θετική ανάμνηση που μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση ασφάλειας. Γι’ αυτό, ιδίως με τους εφήβους, τα οικογενειακά γεύματα που περιλαμβάνουν τα αγαπημένα τους φαγητά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την καλύτερη αφορμή για να ξεκινήσουν οι γονείς συζητήσεις με τα παιδιά τους γύρω από τις επιθυμίες, τα θέλω και τις ελπίδες τους για το μέλλον – χωρίς να νιώθουν άγχος και με χαλαρό ύφος» συμπληρώνει η δρ. Forwood.
Πώς θα κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις με τα παιδιά σας στο γεύμα
Καταναλώστε τα αγαπημένα σας φαγητά: Ό,τι τρώμε, επηρεάζει το πώς νιώθουμε – οπότε αν συνδέεται κάποιο φαγητό με θετικές αναμνήσεις, την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε το ίδιο αγαπημένο γεύμα, θα αναπολείτε ωραίες αναμνήσεις, ενώ θα νιώσετε χαρούμενοι και πιο χαλαροί.
Συζητήσεις ρουτίνας χωρίς τα «πρέπει»: Τα «πρέπει να μιλήσουμε» θα μπορούσαν να παραλειφθούν και να γίνουν πιο καθημερινές και συστηματικές συζητήσεις, δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο που τα παιδιά θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα.
Ξεκινήστε από χαλαρές συζητήσεις: Οι πιο ανέμελες συζητήσεις, όπως για τα σπορ ή τη μουσική, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή εκκίνηση για σοβαρότερα θέματα, όπως η μελλοντική σταδιοδρομία και η εκπαιδευτική πορεία.
Αναφορά στους φίλους: Όσον αφορά τη σχολική ζωή ή την καριέρα, οι γονείς θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να ρωτήσουν σχετικά με αυτό στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής ομάδας του παιδιού τους, προτού περάσουν σε μια ερώτηση σχετικά με τη δική τους γνώμη για το θέμα.
Διαβάστε ακόμη:
Εφηβεία: Οι δύο παράγοντες που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών
Εφηβεία: Ο κίνδυνος που καραδοκεί στο διαδίκτυο για το 41% των παιδιών
Γονείς: 7 tips για να αντιμετωπίσετε τον «δύσκολο» έφηβο που αντιμιλά