Ασθένειες, όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και το έκζεμα, έχουν αυξηθεί μεταξύ των παιδιών και των εφήβων τις τελευταίες δεκαετίες, με τους ειδικούς να εικάζουν πως σε αυτό συντελούν οι περιβαλλοντικές αλλαγές όπως και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα, η διατροφή. Πρόσφατη ελληνική μελέτη εστιάζει στο διατροφικό μοντέλο που ακολουθείται στις σημερινές οικογένειες, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη λύση που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι γονείς προς όφελος των παιδιών τους.
Ειδικότερα, στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients και στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαπιστώθηκε πως μια αντιφλεγμονώδης διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα άσθματος στους εφήβους.
Οι ειδικοί διερεύνησαν αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού των ατοπικών (αλλεργικών) νοσημάτων στους εφήβους και μιας διατροφής φτωχής σε αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά.
Γι’ αυτό, εξέτασαν 1.934 εφήβους, λαμβάνοντας υπόψιν τους τις απαντήσεις από ερωτηματολόγια, που αφορούσαν την κατάσταση των παραπάνω ασθενειών, τις διατροφικές συνήθειες, άλλα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του τρόπου ζωής. Το 6,9% των συμμετεχόντων ανέφερε τρέχοντα συμπτώματα άσθματος, το 25,3% ανέφερε συμπτώματα ρινίτιδας και το 8,9% ανέφερε έκζεμα.
Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι έφηβοι που ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άσθματος, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούσαν μια τέτοια διατροφή.
Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια θετικά αποτελέσματα για την αλλεργική ρινίτιδα και το έκζεμα.
Σε ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα συμπεριλαμβάνεται η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και ελαιολάδου, τα οποία είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφών, όπως τα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και οι φυτικές ίνες, μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι να ενισχύσουν ή να αποτρέψουν την ανάπτυξη αυτών των νοσημάτων. Έχει ήδη άλλωστε αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως και η μεσογειακή διατροφή, έχουν προστατευτική δράση έναντι του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.
Αντίθετα, η μακροχρόνια υιοθέτηση μιας ανθυγιεινής διατροφής, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άσθματος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Όπως σημειώνουν συμπερασματικά και οι ερευνητές, οι παιδίατροι θα πρέπει να προωθούν τα αντιφλεγμονώδη διατροφικά πρότυπα ως προληπτικό μέτρο για το άσθμα από τα πρώιμα στάδια της ζωής.
Διαβάστε επίσης
Παιδικό άσθμα: Ένα στα τρία περιστατικά αποδίδεται στη ρύπανση του αέρα
Άσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού