Χωρίς στόχους η ζωή θα ήταν κάτι παραπάνω από βαρετή. Οι στόχοι είναι απαραίτητοι στη ζωή τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Προσφέρουν σταθερότητα και ασφάλεια, μας ωθούν να είμαστε δραστήριοι ενώ μέσω της επίτευξής τους αποκτούμε θάρρος και δύναμη για ζωή. Πώς μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας ώστε να έχουν στόχους; Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις.
Συζητάτε με το παιδί για στόχους και σχέδια: Τα παιδιά ενδιαφέρονται όσο δεν φαντάζεστε για τα σχέδια και τις προθέσεις των γονιών τους, Μιλάτε κατά καιρούς για αυτά μαζί τους: Πώς σχεδιάζετε να γιορτάσετε τα επόμενα γενέθλια; Τι θέλετε να ετοιμάσετε για βραδινό; Ποιες αλλαγές θα ήταν ωραίο να κάνετε στο σπίτι; Πού θα ήταν ωραία να περάσετε όλοι μαζί την Κυριακή; Μπορείτε επίσης να αναφέρετε για ποιο λόγο αποταμιεύετε χρήματα! Αλλά προσοχή: Να μιλάτε στα παιδιά μόνο για πράγματα που όντως σκοπεύετε να κάνετε, διότι τα παιδιά έχουν πολύ καλή μνήμη.
Συζητήστε για ανθρώπους που έχουν καταφέρει κάτι ξεχωριστό στη ζωή τους: Υπάρχει κάποιος στην οικογένεια πέτυχε στην επαγγελματική ζωή του ξεκινώντας από το μηδέν; Υπάρχει κάποιο πρόσωπο στον κύκλο των γνωριμιών σας που να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις ήταν δύσκολες και να έγινε ξεχωριστός άνθρωπος; Στα παιδιά αρέσουν πολύ οι αληθινές ιστορίες και ταυτίζονται ευχαρίστως με τον καλό ήρωα! Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τον Μπιλ Γκέιτς ή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το σημαντικό είναι η ιστορία να συναρπάζει και να δείχνει ότι οι άνθρωποι με ιδέες και προσήλωση στο στόχο τους μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να καταφέρουν το ακατόρθωτο.
Μάθετε να στερείστε μαζί κάτι για χάρη ενός στόχου: Οι γονείς μας ήταν αναγκασμένοι να το κάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα παιδιά μας δεν μπορούν σχεδόν καθόλου: ο λόγος, για τις στερήσεις που πρέπει να υποβληθεί κάποιος προκειμένου να αποκτήσει κάτι. Μπορεί ένα παιδί να έχει μία επιτυχημένη ζωή όταν του προσφέρονται τα πάντα αλλά όχι η πιθανότητα να πρέπει να στερηθεί κάτι; Όχι! Η ικανότητα να στερείται κάποιος κάτι για χάρη κάποιου ιδανικού ή αγαθού αποτελεί κομμάτι κάθε ανθρώπινης ιδιότητας που ενισχύει μία υγιή ζωή, κι αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται εμπειρικά. Εφαρμόστε μαζί με το παιδί την τακτική της στέρησης ως μέσο πραγματοποίησης ενός στόχου: π.χ. στερηθείτε συνειδητά ένα καινούριο ρούχο ή δυο βόλτες σε λούνα παρκ προκειμένου να αγοράσετε ένα καινούριο ποδήλατο. Το παιδί, ακόμη κι αν στην αρχή δυστροπήσει, στην πορεία θα νιώσει υπερήφανο για το κατόρθωμά του.