*Για το θέμα μιλάει η κυρία Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος
Κι από δύο γίνονται τρεις. Οι αλλαγές που φέρνει στη ζωή και τις ισορροπίες ενός ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού είναι μεγάλες και, πολλές φορές, απροσδόκητες. Η καθημερινότητα αλλάζει και με αυτήν αλλάζουν και οι ρυθμοί των συντρόφων. Μέσα σε αυτή την καθημερινότητα προστίθεται έντονη κούραση, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική, αλλά και στρες. Όλα αυτά κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη. Πώς μπορούν, όμως, να πραγματοποιηθούν αυτές οι διακοπές μαζί με το νέο μέλος απρόσκοπτα και ομαλά;
Πολλά ζευγάρια αγχώνονται τόσο στην ιδέα μιας καλοκαιρινής εξόρμησης με το μωρό που τελικά ματαιώνουν τα σχέδια των διακοπών. Ο φόβος πως θα καταλήξουν να ταλαιπωρηθούν ή να ταλαιπωρήσουν το μωρό, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι δεν θα έχουν την ηρεμία και την ιδιωτικότητα που χρειάζονται δημιουργούν ανασφάλεια στο ζευγάρι. Η απόφαση αυτή, όμως, εγκυμονεί έναν κίνδυνο: οι νέοι γονείς δεν ακυρώνουν απλά μια απόδραση, αλλά «εξαφανίζουν» από το πρόγραμμά τους τις συνήθειες που τους πρόσφεραν χαρά και χαλάρωση.
Καλό θα είναι, όμως, το ζευγάρι να προσπαθήσει να διατηρήσει ζωντανές και αδιαπραγμάτευτες ορισμένες από τις συνήθειες που είχε πριν από τον ερχομό του παιδιού, κάνοντας μικρές αλλαγές, ώστε το νέο μέλος να μπορεί να προσαρμοστεί στις συνήθειες αυτές.
Χρειάζεται ευελιξία και οργάνωση
Η λέξη-κλειδί για τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση των πρώτων διακοπών με το μωρό είναι μία: ευελιξία. Το ζευγάρι θα πρέπει να γίνει ευέλικτο τόσο ως προς τις σταθερές αξίες που διέπουν τις διακοπές το όσο και ως προς τους στόχους και τις προσδοκίες που έχει από αυτές τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές με το παιδί. Σίγουρα, δεν θα είναι όλα ίδια, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και πολύ διαφορετικά.
Η δεύτερη σημαντικότερη λέξη είναι η οργάνωση: οι διακοπές με ένα μωρό δεν μπορούν να βασιστούν απόλυτα στον αυθορμητισμό. Είναι καλό να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ως προς τις ώρες του ύπνου, αλλά και των γευμάτων του μωρού, καθώς και να προετοιμαστούν τα πράγματα που θα χρειαστεί το ζευγάρι να έχει μαζί του.
Η οργάνωση δεν θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως επιπλέον βάρος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που οργανώνουν τις διακοπές τους διέπονται από ένα αίσθημα ευφορίας προτού καν αυτές ξεκινήσουν. Η δημιουργία ενός κλίματος αισιοδοξίας είναι το πολυτιμότερο «καύσιμο» για όμορφες διακοπές.
Επιλέγοντας προορισμό
Το ζευγάρι οφείλει να σκεφτεί ποια μέρη του αρέσουν, τι επέλεγε πριν από την έλευση του μωρού και κατά πόσο μπορεί να επιλέξει τους ίδιους προορισμούς με ένα μωρό. Ειδικότερα, οι νέοι γονείς καλούνται να αποφασίσουν: διακοπές σε έναν καινούριο προορισμό ή στο εξοχικό; Μόνοι ή με φίλους και συγγενείς; Κάθε απόφαση έχει υπέρ και κατά.
Η αλήθεια είναι πως η επιλογή ενός προορισμού γνώριμου και οικείου είναι μια ανακουφιστική λύση σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, καθώς απαλλάσσει το ζευγάρι από περιττό στρες, όπως το αν ένας νέος προορισμός θα πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλών διακοπών με ένα μωρό.
Ένα οικείο μέρος στερεί, ωστόσο, από το ζευγάρι τη χαρά της ανακάλυψης ενός νέου προορισμού. Σε αυτή την περίπτωση, θα βοηθήσει το ζευγάρι να θυμάται ότι οι πρώτες διακοπές με το μωρό είναι μια ειδική συνθήκη, που δεν θα κρατήσει για πάντα και, μόλις το παιδί μεγαλώσει λίγο, θα μπορεί να επιστρέψει σε πιο περιπετειώδεις εξορμήσεις.
Πώς το ζευγάρι θα προστατέψει το «μαζί»
Ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να μειώσει σημαντικά την προσωπική επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Οι σύντροφοι «κουβαλούν στις πλάτες τους» μια κόπωση και ο προσωπικός τους χρόνος παραμένει εξαφανισμένος.
Η αλήθεια είναι πως η επικοινωνία του ζευγαριού στις διακοπές είναι κάτι που δεν μπορεί να προγραμματιστεί, ούτε να οριοθετηθεί. Είναι μια εσωτερική, προσωπική διεργασία, στην οποία καλό είναι να αφιερώνεται χρόνος σε καθημερινή βάση. Το ζευγάρι θα πρέπει να εξασφαλίζει τουλάχιστον μισή ώρα προσωπικού χρόνου καθημερινά, διασφαλίζοντας την απαραίτητη αλληλεπίδραση, που διατηρεί ισχυρό το «μαζί». Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να ισοδυναμεί με μια αγκαλιά ή μία ωραία συζήτηση στο τέλος της ημέρας.
Τι πρέπει να θυμούνται οι γονείς
Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι σημαντικό οι νέοι γονείς να μη φοβηθούν τις διακοπές με το μωρό, καθώς είναι μια καλή ευκαιρία η οικογένεια, με τη νέα της σύνθεση, να συνδεθεί, δημιουργώντας ζεστές αναμνήσεις, που λειτουργούν θεραπευτικά σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές. Αυτές οι διακοπές είναι σημαντικές τόσο για το ζευγάρι όσο και για το μωρό. Τα μωρά έχουν ανεπτυγμένη συναισθηματική μνήμη. Ετσι, μπορεί να μη θυμούνται λεπτομερώς τις πρώτες διακοπές, θα εντυπωθούν όμως μέσα τους τα συναισθήματα που βίωσαν. Αλλωστε, για να είναι ένα παιδί ευτυχισμένο, βασική προϋπόθεση είναι να έχει χαρούμενους και ικανοποιημένους γονείς, που δεν θα στερούνται όσα τους ευχαριστούσαν έως τώρα.
Η οργάνωση των πρώτων διακοπών με το μωρό θα δώσει, παράλληλα, την ευκαιρία στους γονείς να εξασκηθούν και να αναπτύξουν τη συνεργατικότητά τους, κάτι που θα τους χρειαστεί όλα τα επόμενα χρόνια, καθώς μεγαλώνουν το παιδί τους.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι, επίσης, να θυμούνται ότι όποιο αρνητικό συναίσθημα και αν νιώσουν κατά τη διάρκεια της οργάνωσης ή ακόμη και της πραγματοποίησης αυτών των πρώτων διακοπών με το μωρό, είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να αισθάνονται ενοχικά γι’ αυτό. Συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός, η ανασφάλεια και ο φόβος της ευθύνης είναι πολύ φυσιολογικά σε αυτή τη συνθήκη των μεγάλων αλλαγών που φέρνει η έλευση ενός νέου μέλους.
Αν κάτι είναι πιο δύσκολο να διασφαλιστεί σε αυτές τις πρώτες διακοπές με το μωρό, αυτό είναι ο ατομικός χρόνος. Το διάβασμα ενός βιβλίου, το πολύωρο κολύμπι και οι ατελείωτες ώρες ύπνου είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί.
Εδώ είναι που οι ρεαλιστικές προσδοκίες θα δημιουργήσουν την καλύτερη δυνατή συνθήκη. Το καλύτερο που έχει να κάνει το ζευγάρι είναι να εστιάσει στην έννοια της ευγνωμοσύνης. Έτσι, θα μπορέσει να επικεντρωθεί στο τώρα και να απολαύσει το παρόν, χωρίς να ανησυχεί για το τι θα ακολουθήσει μετά τις διακοπές ή ποιες δυσκολίες προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Το σημαντικότερο στοιχείο για να στεφθούν από επιτυχία οι πρώτες οικογενειακές διακοπές είναι η ουσιαστική σύνδεση των μελών, η σωστή οργάνωση και η αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.
Το θέμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou #9 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 28/5