Ολοένα και περισσότερο, οι ερευνητές στρέφονται στη μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνιση και την εξέλιξη των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, καθώς οι ασθενείς με ΙΦΝΕ αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα, παρατηρείται μια πτώση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, αφού μία στις τέσσερις περιπτώσεις διαγιγνώσκεται πριν από την ηλικία των 21 ετών.
Με στόχο να ενισχύσει την προστασία των παιδιών έναντι αυτής της διαδεδομένης γαστρεντερικής πάθησης, που συνήθως οδηγεί σε χρόνιο κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, μια ομάδα ερευνητών προχώρησε σε ανασκόπηση 36 παρατηρητικών μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περίπου 6,4 εκατομμύρια παιδιά.
Η μετα-ανάλυση, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην Digestive Disease Week® (DDW) 2023, διαπίστωσε ότι η χρήση αντιβιοτικών πριν από την ηλικία των 5 ετών συσχετίστηκε με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ ήδη από την παιδική ηλικία, ενώ η έκθεση σε 4 ή περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων ενίσχυε αυτόν τον κίνδυνο κατά 3,5 φορές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση συσχετίστηκε στην πραγματικότητα με 65% μειωμένο κίνδυνο, ενώ, από την άλλη, καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το γεγονός ότι προστατευτικοί κατά της παιδικής ΙΦΝΕ αποδείχθηκαν παράγοντες όπως η κατανάλωση λαχανικών και η έκθεση σε κατοικίδια. Τα ίδια ευρήματα οδήγησαν, επίσης, στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβής για την υγεία του εντέρου, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο παιδικής ΙΦΝΕ.
«Τέτοιοι παράγοντες επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και έχουν ισχυρή επίδραση στον οργανισμό ενός παιδιού», σχολίασε σχετικά η Nisha Thacker, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.
Αναφορικά με την προστατευτική επίδραση των κατοικιδίων κατά της ΙΦΝΕ, η δρ. Thacker εξηγεί ότι τα υπερβολικά μέτρα υγιεινής μπορούν, στην πραγματικότητα, να βλάψουν το περιβάλλον του εντέρου. Το εύρημα αυτό δεν αναιρεί, φυσικά, τη διατήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έκθεση των παιδιών στο εξωτερικό περιβάλλον και η ασφαλής αλληλεπίδραση με κατοικίδια μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι μελετητές συμβουλεύουν τις οικογένειες με μικρά παιδιά να δίνουν προτεραιότητα σε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα, να χορηγούν αντιβιοτικά στα παιδιά μόνο όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητο, να εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησης ενός κατοικιδίου, να μετριάζουν την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και να αποφεύγουν τις υπερβολικές πρακτικές υγιεινής. Αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ΙΦΝΕ, καθώς βοηθούν στην καταπολέμηση της γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου να εμφανίσει χρόνιες διαταραχές του εντέρου.
Διαβάστε ακόμη:
ΙΦΝΕ: Τα φάρμακα που «εκτινάσσουν» τον κίνδυνο – Οι ευάλωτες ομάδες
Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου: Θεραπεία χωρίς φάρμακα προλαμβάνει το 60% των ΙΦΝΕ
Φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου: Τι μας αρρωσταίνει – Tips προφύλαξης