Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας, σχεδόν 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 20 αγόρια θα βιώσουν σεξουαλική κακοποίηση ή σεξουαλική επίθεση μέχρι την ηλικία των 17 ετών.
«Τα παιδιά και οι έφηβοι που αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο του σώματός τους είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν θύματα σεξουαλικών κακοποιών. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που υποστούν κακοποίηση, είναι πιο πιθανό να το ομολογήσουν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύονται, γεγονός που μπορεί να διακόψει την οδυνηρή αυτή εμπειρία και στη συνέχεια να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάκαμψή τους», δήλωσε σχετικά ο δρ. Shalon Nienow, μέλος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας (AAP).
Είναι σημαντικό λοιπόν να έχουν ενημερωθεί σωστά οι γονείς και οι φροντιστές και να μπορούν να αναγνωρίσουν τις κακόβουλες συμπεριφορές αλλά και να ενημερώσουν αντίστοιχα και τα παιδιά σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι.
Γι΄αυτό, οι ειδικοί της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας δίνουν χρήσιμες και απλές συμβουλές σε γονείς και φροντιστές, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου.
Πείτε τα όργανα με το όνομά τους
Μη διστάσετε να ονομάσετε τα αντρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα, χρησιμοποιώντας την επίσημη ιατρική τους ορολογία (πέος, κόλπος, στήθος κλπ.). Εάν επιλέξετε να ονοματίσετε διαφορετικά αυτά τα μέρη του σώματος, το παιδί ενδεχομένως να σχηματίσει αρνητική εντύπωση και να θεωρήσει ότι είναι μυστικό ή ακόμα και κακό να τα αναφέρουμε έτσι.
Διδάξτε την αυτοδιάθεση και τα κοινωνικά όρια
Μάθετε στο παιδί σας τα μέρη του σώματος που είναι ιδιωτικά και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τα αγγίζει. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι περιοχές που καλύπτονται από το μαγιό, αλλά και το στόμα του. Διδάξτε του επίσης πόσο πολύτιμος είναι ο προσωπικός χώρος.
Μην τα πιέζετε να δείξουν τρυφερότητα
Αντίστοιχα, σεβόμαστε κι εμείς τα όρια του παιδιού και δεν το εξαναγκάζουμε να αγκαλιάσει ή να φιλήσει κάποιον, εάν δεν το θέλει. Μπορείτε εξίσου να τα διδάξετε να δείχνουν στοργή και σεβασμό που δεν περιλαμβάνουν το άγγιγμα, αλλά μέσα από χειρονομίες.
Eξηγείστε του πότε επιτρέπεται το άγγιγμα και πότε όχι
Όταν ένα φροντιστής ή γονιός βοηθά το παιδί στο μπάνιο ή ένας γιατρός το εξετάζει, για παράδειγμα, θεωρούνται αποδεκτές συμπεριφορές. Ένα άγγιγμα που δεν του αρέσει όμως, που το πληγώνει, που το κάνει να νιώθει άβολα, μπερδεμένο, φοβισμένο ή που έχει σχέση με τα ιδιωτικά του μέρη δε θεωρείται αποδεκτό.
Τα απαγορευμένα σημεία
Μάθετε στα παιδιά ότι δεν είναι ποτέ εντάξει για κανέναν να κοιτάξει ή να αγγίξει τα ιδιωτικά τους μέρη χωρίς την άδειά τους. Αντίστοιχα, δεν πρέπει να κοιτάζουν ή να αγγίζουν το σώμα άλλων ανθρώπων χωρίς την άδειά τους.
Χτίστε εμπιστοσύνη
Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να εμπιστευτεί εσάς ή κάποιον άλλο ενήλικα αν κάποιος αγγίξει ποτέ τα προσωπικά του μέρη ή το κάνει να αισθάνεται άβολα με οποιονδήποτε τρόπο.
Προσοχή στα ερεθίσματα
Ελέγξτε την έκθεση του παιδιού σας σε βιντεοπαιχνίδια, ταινίες και εκπομπές με γονικό έλεγχο και κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις που αποφεύγουν την έκθεση σε σεξουαλικό περιεχόμενο.
Διαβάστε επίσης
«Μαμά, πώς γεννιούνται τα παιδιά;» Ποιος είναι ο ρόλος μας στη σεξουαλική αγωγή των παιδιών
Παιδική σεξουαλικότητα: Επτά πολύτιμες συμβουλές για να μην αντιδράσετε λάθος
Πώς μιλάμε στα παιδιά για το σεξ