Τα μάτια μπορούν να υποδείξουν την ύπαρξη αυτισμού και να εξασφαλίσουν έτσι στο παιδί την έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπιση στο πρώιμο στάδιο της νευροαναπτυξιακής διαταραχής που επηρεάζει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Αυτό ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ Georgina Lynch, σύμφωνα με την οποία οι παρεμβάσεις για τον αυτισμό στις ηλικίες 18 έως 24 μηνών πετυχαίνουν σημαντικό και μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο, όπως η αποτροπή της καθυστέρησης ή απουσίας ανάπτυξης του προφορικού λόγου.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Neurological Sciences έδειξε ότι ο τρόπος που η κόρη του ματιού προσαρμόζεται στο φως (αντανακλαστικό της κόρης στο φως) παρουσιάζει διαφορές σε παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Συγκεκριμένα, εξετάζοντας με έναν μετρητή του εύρους της κόρης μονοφθλαμικής ανίχνευσης 36 παιδιά 6-17 ετών με διαγνωσμένο αυτισμό και 24 χωρίς νευροαναπτυξιακές διαταραχές, οι κόρες των ματιών στην πρώτη ομάδα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να συσταλούν ως απόκριση στο φως, όπως επίσης και για να επανέλθουν στο αρχικό τους μέγεθος μετά την απομάκρυνση του φωτός.
Όπως σημειώνει η Δρ Lynch για τη διαγνωστική αξία της κορημετρίας στις περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό, στα οποία η καθηγήτρια είχε παρατηρήσει εμπειρικά ότι οι κόρες τους παρέμεναν διεσταλμένες ακόμα και υπό δυνατό φως, «[η διαστολή της κόρης] ρυθμίζεται από κρανιακά νεύρα (εγκεφαλικές συζυγίες) που έχουν τις ρίζες τους στο στέλεχος του εγκεφάλου ενώ παρακείμενα κρανιακά νεύρα επηρεάζουν την ικανότητα ομιλίας και γλώσσας. Το τεστ αντανακλαστικού της κόρης ελέγχει την ακεραιότητα αυτού του συστήματος, οπότε μας φάνηκε λογικό να δοκιμάσουμε αυτήν την πολύ απλή, μη επεμβατική μέθοδο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της τυπικής παιδικής ανάπτυξης και του αυτισμού».
Η Δρ Lynch, ορμώμενη από την εμπειρία της με γονείς που ταλαιπωρούνταν για μια επίσημη διάγνωση για το παιδί τους, ηγήθηκε στο παρελθόν και άλλης μελέτης σε παιδιά με αυτισμό και χρήση διοφθαλμικής κορημετρίας, μέθοδος αρκετά δαπανηρή συγκριτικά με αυτήν που αξιοποιήθηκε στην προκείμενη έρευνα και που επιλέγεται ξανά σε τρέχον ερευνητικό της εγχείρημα σε 300 ή και περισσότερα παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών. Τα στοιχεία που θα προκύψουν θα ενσωματωθούν σε μια διαγνωστική συσκευή που θα επιτρέψει τη μεταφορά αυτής της σημαντικής τεχνολογίας από το ακαδημαϊκό ερευνητικό περιβάλλον στις παιδιατρικές κλινικές. Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την έγκριση της συσκευής.
Διαβάστε επίσης:
Η διαταραχή που αργεί περισσότερο να διαγνωστεί στα κορίτσια σε σύγκριση με τα αγόρια
Αυτισμός: Ένα απροσδόκητο μέσο που μειώνει το στρες γονέων και παιδιών
Αυτισμός: Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών