Επηρεάζει το εμβόλιο τελικά τη γονιμότητα των γυναικών; Ευθύνονται τα σκευάσματα για ενδεχόμενες αποβολές; Μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε, παρά το πλήθος των επιστημονικών στοιχείων, παραπλανητικές ειδήσεις και ψευδή στοιχεία εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα γυναίκες που ναι μεν θέλουν να εμβολιαστούν να σκέφτονται τις παρενέργειες που μπορεί να συνοδεύουν τα εμβόλια για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, όπως τη διαταραχή της γονιμότητας και τις επικείμενες αποβολές.
Παρόλο που οι οδηγίες σχετικά με τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν έχουν αλλάξει, με τα εμβόλια να αποδεικνύονται ασφαλή σύμφωνα και με τα νεότερα δεδομένα, επιστήμονες ανά τον κόσμο επιδιώκουν να καταρρίψουν και τους τελευταίους μύθους σχετικά με τον εμβολιασμό και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα των γυναικών.
Μύθος #1 Η δραστική ουσία του εμβολίου συσσωρεύεται στις ωοθήκες
Το πόρισμα αυτό προέρχεται από μια εσφαλμένη ερμηνεία δεδομένων έρευνας που υποβλήθηκε στις ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές και αφορούσε σε πειράματα με ποντίκια.
Η λάθος εκτίμηση των αποτελεσμάτων έγκειται στο γεγονός ότι χορηγήθηκε αρκετά μεγαλύτερη δόση σε σύγκριση με αυτή που χορηγείται στους ανθρώπους (εώς και 1.333 φορές υψηλότερη δόση) και στο ότι στις ωοθήκες βρέθηκε το 0,1% της συνολικής δόσης, 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό.
Επίσης, υψηλή συγκέντρωση της δραστικής ουσίας -53% μετά από μια ώρα και 25% μετά από 48 ώρες- ανιχνεύθηκε στην περιοχή της εισαγωγής της βελόνας. Υψηλή συγκέντρωση του σκευάσματος εντοπίστηκε και στο ήπαρ (16% μετά από 48 ώρες), ένα όργανο που βοηθά στην αποβολή άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό.
Η σύγχυση προήλθε από το γεγονός ότι επιλέχθηκε στοχευμένα η πληροφορία που αφορούσε την συγκέντρωση της δραστικής ουσίας στις ωοθήκες.
Ωστόσο αυτό που αυξήθηκε ήταν η συγκέντρωση των επιπέδων των λιπιδίων στις ωοθήκες και όχι της δραστικής ουσίας του εμβολίου, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν στοιχεία ότι τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων περιείχαν την δραστική ουσία του εμβολίου.
Μύθος #2 Τα δεδομένα που καταγράφονται σε πλατφόρμες δείχνουν ότι τα εμβόλια προκαλούν αποβολές
Είναι γεγονός ότι έγιναν αναφορές για αποβολές σε πλατφόρμες παρακολούθησης του εμβολιαστικού προγράμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπως στη Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για τα Φάρμακα (MHRA) . Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αναφορά αποβολών στις βάσεις δεδομένων δεν συνδέεται απαραίτητα με τον εμβολιασμό.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό αποβολών μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών ήταν ανάλογο με το αναμενόμενο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (12,5%).
Η Δρ Victoria Male, ανοσολόγος της αναπαραγωγής στο Imperial College London, εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα συστήματα αναφοράς βοηθούν αρκετά στον εντοπισμό παρενεργειών του εμβολίου που είναι συνήθως σπάνιες στον γενικό πληθυσμό.
Παρόλα αυτά όμως, δεν θεωρουνται αξιόπιστα στον εντοπισμό συνηθισμένων παρενεργειών που απαντούν συχνά στον γενικό πληθυσμό, όπως οι διαταραχές του κύκλου, οι αποβολές και τα καρδιακά προβλήματα. Επομένως, το γεγονός ότι καταγράφονται ως δεδομένα δε σχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς θα καταγράφονταν ούτως ή άλλως ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό.
Εάν όμως τα στοιχεία για τις αποβολές στα εμβολιασμένα άτομα παρουσίαζαν μια μεγάλη αύξηση συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά στον ανεμβολίστο πληθυσμό, τότε όπως εξηγεί η ειδικός,θα έπρεπε να διερευνηθουν περαιτέρω τα στοιχεία γιατί θα αποτελούσαν μια ανησυχητική ένδειξη.
Όσον αφορά, τέλος, τα διάφορα γραφήματα που αναδεικνύουν τον μεγάλο όγκο των δεδομένων σχετικά με τις παρενέργειες σε τέτοιες πλατφόρμες σε σύγκριση με άλλα σκευάσματα ή εμβόλια, αυτός ο όγκος εύκολα κατανοείται, εάν αναλογιστούμε τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που κάνουν τις αναφορές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο ασφαλή.
Μύθος #3 Τα εμβόλια επηρεάζουν τον πλακούντα
Ο μύθος αυτός σε μεγάλο βαθμό προήλθε από την ευρέως και δημόσια διαδεδομένη αστήρικτη θεωρία του επιστημονικού ερευνητή Michael Yeadon, ότι η πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού που εμπεριέχεται στα mRNA εμβόλια παρουσιάζει ομοιότητες με την πρωτεΐνη syncytin-1, που παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία του πλακούντα. Η υπόθεσή του – που καταρρίφθηκε – υποστήριζε με απλά λόγια ότι μαζί με τα αντισώματα κατά του ιού, το εμβόλιο «μαθαίνει» το γυναικείο σώμα να επιτίθεται και στη δημιουργία του πλακούντα, απειλώντας μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.
Για κάποιους ερευνητές εκεί βρίσκεται και η ρίζα της ευρέως διαδεδομένης μέσω των social media άποψης ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού απειλούν την γονιμότητα.
Ο Δρ Randy Morris, Αμερικανός γιατρός με ειδίκευση στη γονιμότητα, θέλοντας να διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς, έκανε μια μικρή έρευνα σε δικές του ασθενείς που βρισκόντουσαν στη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης για να διαπιστώσει εάν μπορεί να επηρεάσει το εμβόλιο τις πιθανότητες μιας πετυχημένης εγκυμοσύνης.
Από τους 143 ασθενείς της μικρής αυτής μελέτης, όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτου του εμβολιασμού, είχαν τις ίδιες πιθανότητες να έχουν μια πετυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση. Το μέγεθος του δείγματος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλο, όμως τα θετικά αποτελέσματα προστίθονται στα ήδη υπάρχοντα ερευνητικά στοιχεία.
Ο γιατρός υποστηρίζει, τέλος, ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της επιστημονικής κοινότητας όσον αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας, καθώς τη στιγμή που έχει ήδη καταρριφθεί μια θεωρία, θα βγει στην επιφάνεια κάτι καινούριο, επισημαίνοντας την άνιση αυτή μάχη με το χρόνο.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός-Κύηση: Τέσσερις λόγοι για να κάνετε το εμβόλιο
Πανδημία – Εγκυμοσύνη: Το συναίσθημα που κυρίευσε τις γυναίκες