Περισσότερος από ένας χρόνος εμπειρίας με την πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική κοινότητα είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει την επίδραση του SARS-CoV-2 που προκαλεί τον κορωνοϊό στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών. Μάλιστα, τα νέα είναι ιδιαίτερα καλά για τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς νέα μελέτη αποδεικνύει πως το απόθεμα των ωαρίων των γυναικών που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό δεν επηρεάστηκε αρνητικά και συνεπώς ούτε οι πιθανότητες επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η μελέτη, αν και μικρή καθώς συμπεριλήφθηκαν μόλις 46 ασθενείς από τις 11 κλινικές του ομίλου IVI της Ισπανίας, δίνει ελπίδες σε όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα ελέγχθηκαν για τα επίπεδα των βασικών ορμονών τους πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη μέτρηση της ορμόνης AMH (αντιμυλλέριος ορμόνη), τον δείκτη που αποκαλύπτει τις ωοθηκικές εφεδρείες, δηλαδή τα αποθέματα των ωοθηκών σε αριθμό ωοθυλακίων. Η συγκεκριμένη μέτρηση χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από κλινικές γονιμοποίησης και πρακτικά αναφέρεται στην ευκολία με την οποία οι ωοθήκες μιας γυναίκας μπορούν να διεγερθούν με επιτυχία, αν και η αξιοπιστία της ως γενικότερος δείκτης της γυναικείας γονιμότητας αμφισβητείται.
Οι συμμετέχουσες είχαν κανονικές ή χαμηλές τιμές στη βασική αυτή μέτρηση όταν ξεκίνησαν την διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Γενικά,» σύμφωνα με τη γιατρό Maria Cruz Palomino, «τα δεδομένα δεν έδειξαν καμία μεταβολή στα επίπεδα της ορμόνης AMH πριν και μετά από τη νόσηση από κορωνοϊό, επομένως θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση παρέμειναν ανεπηρεάστες». Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν μια ελαφρά μείωση των μετρήσεων AMH στις γυναίκες που είχαν φυσιολογικές τιμές, χωρίς όμως αυτή να είναι ανησυχητική ή να μπορεί να συσχετιστεί με τη νόσηση από κορωνοϊό.
Αν και πρόκειται για μια μικρή μελέτη, τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν τα ήδη καθησυχαστικά στοιχεία προηγούμενων ερευνών σχετικά με τη σύνδεση του κορωνοϊού με τη γονιμότητα των γυναικών. Η ανησυχία προκλήθηκε διότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί τις πρωτεϊνικές ακίδες που έχει στην επιφάνειά του για να συνδεθεί με τους υποδοχείς ACE2, οι οποίοι βρίσκονται και στα κύτταρα του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως στις ωοθήκες, στη μήτρα, τον κόλπο και τον πλακούντα, χωρίς όμως να επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο θετικά δεν είναι τα στοιχεία σχετικά με το αναπαραγωγικό σύστημα των αντρών, καθώς έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός βλάπτει τους όρχεις, με ορισμένες αναφορές ασθενών να δείχνουν μια μείωση της τεστοστερόνης.
Διαβάστε επίσης
Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ποια λύση προσφέρει στις επαναλαμβανόμενες αποβολές
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Ο παράγοντας που μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας