Πολλές φορές ανησυχούμε κι άλλες κοιτάζουμε με καχυποψία τις οικογένειες που είναι διαφορετικές από τη δική μας ή ό,τι μας έχουν μάθει να θωρούμε ως… διαφορετικό. Κάποιες άλλες φορές φαντασιωνόμαστε ότι η αληθινή ευτυχία ενός παιδιού κατοικοεδρεύει μέσα σε οικογένειες βγαλμένες από αμερικανικές ταινίες όπου όλα τα μέλη της αγκαλιάζονται – παρέα με έναν σκύλο – γύρω από μεγάλα τραπέζια και πάνω σε αναπαυτικούς καναπέδες. Υπάρχουν τέλος και οι στιγμές εκείνες που πιστεύουμε ότι ένα πιθανό διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει την ψυχοσύνθεση του παιδιού μας για πάντα.
«Μύθοι. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτα παραπάνω από μύθοι», επισημαίνουν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι η αληθινή ευτυχία ενός παιδιού δεν εξαρτάται από τον τύπο της οικογένειας αλλά από την ποιότητα της σχέσης που έχουμε αναπτύξει με το παιδί μας.
Όπως επισημαίνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας, κυρία Μαργαρίτα Γερμάνη: «Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή με πατριό/μητριά είναι το ίδιο ευτυχισμένα με τα παιδιά που μεγαλώνουν και με τους δύο βιολογικούς τους γονείς! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Βρετανών κοινωνιολόγων, η οποία μελέτησε ένα δείγμα 12,877 παιδιών ηλικίας 7 ετών και δεν βρήκε διαφορές στο πόσο ευτυχισμένα ήταν τα παιδιά στις διαφόρων τύπων οικογένειες. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από πολλές ακόμη έρευνες οι οποίες καταλήγουν ότι ο τύπος της οικογένειας έχει πολύ μικρή έως ασήμαντη διαφορά στην ευτυχία των παιδιών.
Τη διαφορά την κάνει η ποιότητα των σχέσεων μέσα στην οικογένεια και όχι η σύνθεσή της. Η ομαλή σχέση των μελών της οικογένειας, η χαρά και το γέλιο και οι γονείς που δεν φωνάζουν όταν το παιδί κάνει μία αταξία είναι χαρακτηριστικά στοιχεία για την ευτυχία των παιδιών. Επίσης οι σχέσεις των παιδιών στο σχολείο παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν πάρα πολύ τα επίπεδα ευτυχίας των παιδιών.
Αν, λοιπόν, έχετε χωρίσει και ξαναπαντρευτεί ή αν μεγαλώνετε ένα παιδί μόνη/ος σας απαλλαγείτε από τυχόν ενοχές και εστιάστε την προσοχή σας στη ποιότητα της σχέσης σας με το παιδί σας και στο πόσο χαρούμενη/ος και ισορροπημένη/ος είστε ως γονέας και ως άνθρωπος.»
*Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κυρία Μαργαρίτα Γερμάνη, ΜΑ, ECP, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας