Προστασία έναντι του εκζέματος, του πυρετού εκ χόρτου και των αλλεργιών προσφέρει στα παιδιά η λήψη συμπληρώματος διατροφής με Lactobacillus rhamnosus (HN001) από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της κύησης, του θηλασμού και τα πρώτα δύο έτη της ζωής του παιδιού.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Pediatric Allergy and Immunology.
Επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Οτάγκο και του Όκλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Julian Crane, υποστηρίζουν ότι οι προβιοτικοί παράγοντες, όπως ο HN001 μπορούν να αποτρέψουν δραστικά την εμφάνιση εκζέματος σε παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών.
Μάλιστα, τα στοιχεία που δημοσιεύουν από το ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 και συμπεριέλαβε 474 εγκύους στο Γουέλινγκτον και το Όκλαντ, αποτελεί την πρώτη πρώιμη παρέμβαση με προβιοτικά, που προσφέρει θετικά αποτελέσματα τουλάχιστον για την πρώτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου και σε ολόκληρο το φάσμα των αλλεργικών αντιδράσεων.
Οι συμμετέχουσες στην κλινική μελέτη, χωρίστηκαν με τυχαία επιλογή σε τρεις ομάδες και έλαβαν δύο διαφορετικά είδη προβιοτικών βακτηρίων ή εικονικό σκεύασμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης τους και σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Ενώ το ίδιο σκεύασμα χορηγήθηκε και στα βρέφη καθημερινά μέχρι την ηλικία των δύο ετών.
Τα παιδιά εξετάζονταν από τους ερευνητές ανά διετία μέχρι και την ηλικία των 11 ετών.
Σε κάθε ιατρική αξιολόγηση αποδεικνυόταν ότι σε όσα παιδιά χορηγούνταν ο προβιοτικός παράγοντας Lactobacillus rhamnosus (HN001) είχαν 50% λιγότερο έκζεμα, σε σχέση με εκείνα που λάμβαναν εικονικό προβιοτικό, ενώ το Bifidobacterium lactis (HN019) δεν είχε καμία επίδραση.
«Καθώς παρακολουθούσαμε τα παιδιά στις ηλικίες των δύο, τεσσάρων, έξι και έντεκα ετών, διαπιστώσαμε ότι εκείνα που είχαν λάβει HN001 παρουσίαζαν όχι μόνο 50% λιγότερο έκζεμα, αλλά και λιγότερο συριγμό, λιγότερο άσθμα, καταρροή και λιγότερες αλλεργίες, δεδομένα τα οποία μετρήθηκαν μέσω μιας εξέτασης στα κοινά αλλεργιογόνα», σχολιάζει ο Δρ. Crane.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι προς το παρόν γνωστό γιατί τα προβιοτικά μειώνουν την εμφάνιση εκζέματος και άλλων αλλεργιών. Εικάζεται ωστόσο ότι μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος ή/και να αλλάξουν τα γονίδια που επηρεάζουν τις δομικές λειτουργίες του δέρματος.
Θεωρείται, πάντως, ότι ένα πρόωρο έκζεμα μπορεί να είναι ένδειξη προδιάθεσης για την ανάπτυξη άλλων αλλεργικών παθήσεων σε ένα παιδί, ενώ η αντιμετώπισή του μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι αυτών.