Μια νέα μέθοδο μαγνητικής διέγερσης τμημάτων του εγκεφάλου πέτυχε ταχεία ανακούφιση των συμπτωμάτων σοβαρής κατάθλιψης στο 90% των συμμετεχόντων, σε μια μικρή μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry.

Τώρα, οι ερευνητές διεξάγουν μια μεγαλύτερη, διπλά τυφλή μελέτη, στην οποία οι μισοί συμμετέχοντες λαμβάνουν placebo, αισιοδοξώντας πως αυτή η πειραματική δοκιμή θα αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική και για τη θεραπεία ασθενών των οποίων η κατάσταση δεν παρουσιάζει βελτίωση με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τη ψυχοθεραπεία ή άλλες μεθόδους ηλεκτρομαγνητικής διέγερσης.

Η νέα θεραπεία (Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy – SAINT) αποτελεί μια εγκεκριμένη μέθοδο διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αυξάνοντας τον αριθμό των μαγνητικών παλμών, επιταχύνοντας το ρυθμό της θεραπείας και προσαρμόζοντας τις ώσεις στο νευρικό σύστημα κάθε ασθενούς.

Ως προς τη διεξαγωγή της πειραματικής διαδικασίας, οι 21 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με σοβαρή κατάθλιψη, μέσα από ειδικές εξετάσεις για την κατάθλιψη, ενώ η κατάστασή τους δεν είχε βελτιωθεί με φαρμακευτική αγωγή, διακρανιακή μαγνητική διέγερση ή ηλεκτροσπασμοθεραπεία (θεραπεία με ηλεκτροσόκ).

Μετά το πέρας της έρευνας, οι 19 είχαν περάσει στο φάσμα των μη καταθλιπτικών, ενώ οι αυτοκτονικές τάσεις που είχαν αναφέρει όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παύσει καθολικά.

Οι μόνες παρενέργειες που ανέφεραν οι ασθενείς, ήταν η κόπωση και κάποια δυσφορία κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής μεθόδου.

Την επιτυχία της νέας μεθόδου, σύμφωνα με τον Nolan Williams, MD, επίκουρο καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών και αρχισυγγραφέα της μελέτης, εγγυάται το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην ύφεση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων (άνω του 55%), καθώς καμία θεραπευτική μέθοδος για την ανθεκτική στα φάρμακα κατάθλιψη δεν σημείωσε τέτοια ποσοστά. Επιπλέον, η πλέον επιτυχημένη ηλεκτροσπασμοθεραπεία, δεν έχει σημειώσει επιτυχία παρά στο 48% των περιπτώσεων.

Πώς λειτουργεί η νέα μέθοδος

Στη διακρανιακή μαγνητική διέγερση, ηλεκτρικά ρεύματα από ένα μαγνητικό πηνίο τοποθετημένο στο τριχωτό της κεφαλής, διεγείρουν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη. Η θεραπεία απαιτεί μία συνεδρία την ημέρα επί έξι εβδομάδες. Μόνο οι μισοί ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτήν παρουσιάζουν μείωση των συμπτωμάτων, ενώ μόλις το ένα τρίτο ξεπερνά την κατάθλιψη.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος, βασίστηκε στην πεποίθηση των ερευνητών πως ορισμένες τροποποιήσεις στη διακρατική μαγνητική διέγερση θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά της. Συγκεκριμένα, μελέτες είχαν δείξει ότι αύξηση των παλμών από 600 σε 1.800 ανά συνεδρία, θα έφερε καλύτερα αποτελέσματα, ενώ η ασφάλεια της μεθόδου ήταν εξασφαλισμένη, καθώς αυτός ο αριθμός παλμών έχει χρησιμοποιηθεί χωρίς συνέπειες στη θεραπεία άλλων νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Parkinson.

Με τη μέθοδο SAINT, οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε δέκα συνεδρίες των δέκα λεπτών ημερησίως, με διαλείμματα 50 λεπτών μεταξύ τους. Κατά μέσο όρο, τρεις ημέρες θεραπείας ήταν αρκετές για να σημειωθεί άμβλυνση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Μια δεύτερη τροποποίηση στην υφιστάμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση, ήταν η στόχευση: ενώ η κλασική θεραπεία στοχεύει στον ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό -ο οποίος σχετίζεται με τη ρύθμιση της πνευματικής δράσης και λειτουργίας, όπως και με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη- η νέα μέθοδος επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη υποπεριοχή εντός του, υπερδραστηριότητα της οποίας παρατηρείται σε καταθλιπτικούς ασθενείς.

Οι ερευνητές, αφού σύγκριναν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων πριν και μετά τη θεραπεία, δεν διαπίστωσαν παρενέργειες αλλά, αντιθέτως, ανακάλυψαν ότι η ικανότητα πραγματοποίησης νοητικών ασκήσεων και λύσης προβλημάτων είχε βελτιωθεί, χαρακτηριστική ένδειξη για τους ανθρώπους που δεν είναι πλέον καταθλιπτικοί.

Ένα μήνα μετά τη θεραπεία, για το 60% των συμμετεχόντων η κατάθλιψη ήταν ακόμη σε ύφεση, ενώ η επιστημονική ομάδα διεξάγει πλέον μελέτες παρακολούθησης για τον προσδιορισμό της διάρκειας των αντικαταθλιπτικών επιδράσεων.

Επόμενος στόχος, η μελέτη της αποτελεσματικότητας της μεθόδου SAINT σε άλλες διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ο εθισμός και ο αυτισμός.

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κινδυνεύει ένας 15χρονος από κατάθλιψη; Το εργαλείο που το προβλέπει

Πέντε συμπεριφορές που καμουφλάρουν την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Ο κίνδυνος αυξάνεται από τον αέρα που αναπνέουμε