Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο βρήκε ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες φαγητού όταν παίρνουν τα γεύματά τους μαζί με κάποιον άλλο, σε σχέση με όταν τρώνε μόνοι. Τρώνε, ωστόσο, συχνότερα, σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Royal Society Open Science, όπου περιγράφονται τα πειράματα της επιστημονικής ομάδας με εθελοντές, αλλά και τα αποτελέσματά τους.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα άγρια ζώα τρώνε μαζί, τείνουν να τρώνε μικρότερες μερίδες από αυτές που καταναλώνουν όταν είναι μόνα, κάνουν, όμως, πιο συχνά γεύματα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, λοιπόν, οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν συμβαίνει το ίδιο και με τους ανθρώπους.
Για να μάθουν αν οι άνθρωποι αλλάζουν αυτόματα τις διατροφικές τους συνήθειες όταν δειπνούν μαζί με άλλους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα, κατά το οποίο οι εθελοντές κάθονταν μαζί σε ένα τραπέζι και έτρωγαν πατάτες. Σε κάποια από τα σενάρια που εξετάστηκαν, ένας εθελοντής καθόταν μόνος και έτρωγε το ίδιο φαγητό, ενώ σε άλλα, δύο άνθρωποι έτρωγαν στο ίδιο τραπέζι καθισμένοι απέναντι ο ένας από τον άλλο. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε εθελοντής έλαβε ένα πιάτο με συγκεκριμένη μερίδα πατάτες ίδιας ποσότητας. Οι ερευνητές τοποθέτησαν, επίσης, μια κρυμμένη κλίμακα κάτω από το τραπέζι έτσι ώστε να εκτιμήσουν το μέγεθος της μερίδας και την κατανάλωση.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι βρίσκονταν σε ζευγάρια, έτειναν να καταναλώνουν μικρότερες μερίδες από αυτούς που έτρωγαν μόνοι, αλλά έτρωγαν πιο συχνά. Το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι οι εθελοντές κατέληξαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα φαγητού ανεξάρτητα από το αν έτρωγαν παρέα με κάποιον ή μόνοι. Αυτό που άλλαζε ήταν ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονταν οι πατάτες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η «γρήγορη και εύκολη» κατανάλωση τροφής στα άγρια ζώα αποτελεί μια κοινή πρακτική, πιθανότατα επειδή μειώνει τις πιθανότητες κλοπής ενός γεύματος από ένα άλλο ζώο. Τονίζουν, επίσης, ότι επειδή η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, υποδεικνύεται ότι τέτοιες αλλαγές είναι σχεδόν αυτοματοποιημένες. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη δεν αποφάσισαν να αλλάξουν τη διατροφική τους συμπεριφορά, αντιθέτως το έκαναν χωρίς να το σκεφτούν.
Τέλος, αυτό δείχνει ότι πρόκειται για μια πρακτική που αποτελεί τμήμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς εδώ και πολύ καιρό, με τους προγόνους μας να τη χρησιμοποιούν πιθανότατα για να μεγιστοποιήσουν την πρόσληψη τροφής βάσει του ανταγωνισμού με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα αποκαλύπτει πότε οι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς στο πρόχειρο φαγητό
Πρόχειρο φαγητό: Να γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε σε μια μερίδα
Τι κερδίζετε και τι χάνετε όταν τρώτε το φαγητό σας με τα χέρια