Οι πολλές ώρες εργασίας φαίνεται ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υποθυρεοειδισμού σύμφωνα με νέα μελέτη.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Endocrine Society, ο υποθυρεοειδισμός δηλαδή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι δύο φορές πιο συνηθισμένη σε ενήλικες που δουλεύουν 53-83 ώρες την εβδομάδα συγκριτικά με εκείνους που εργάζονται 36-42 ώρες (3.5% vs. 1.4%).
Η κόπωση, η μελαγχολική διάθεση, το αίσθημα κρύου και η πρόσληψη βάρους ανήκουν στα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Επιπλέον η πάθηση αυτή του θυρεοειδούς αδένα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.
Στην εν λόγω έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία 2.160 ενήλικων εργαζομένων στην Νότια Κορέα. Με βάση τα αρχεία των αιματολογικών τους εξετάσεων αναγνωρίστηκαν οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό.
Για κάθε δέκα επιπλέον εργάσιμες ώρες στην εβδομάδα οι άνθρωποι που εργάζονταν περισσότερες ώρες είχαν και υψηλότερο κίνδυνο υποθυρεοειδισμού συγκριτικά με όσους εργάζονταν δέκα ώρες λιγότερο.
Οι πολλές ώρες εργασίας συσχετίστηκαν με αύξηση του κινδύνου υποθυρεοειδισμού ανεξαρτήτως του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και του φύλου, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δυσλειτουργία επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες.
Ο κύριος ερευνητής Δρ. Young Ki Lee από το εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Goyang-si στη Νότιο Κορέα επισημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί εάν οι πολλές ώρες εργασίας πράγματι προκαλούν υποθυρεειδισμό.
«Εάν τεκμηριωθεί μια αιτιώδης σχέση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σύσταση της μείωσης των εργάσιμων ωρών για τη βελτίωση της θυρεοειδικής λειτουργίας για τους εξουθενωμένους εργαζόμενους με υποθυρεοειδισμό» σχολίασε ο ο Δρ. Ki Lee.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εντόπισε έναν συσχετισμό ανάμεσα στις πολλές ώρες εργασίας και τον υποθυροειδισμό. Ωστόσο η έρευνα δεν έδειξε μια σχέση αιτίου – αιτιατού, παρά μόνο συσχετισμούς.
Αρκετά χρήσιμους συσχετισμούς προς όφελος των εργαζομένων πάντως για μια χώρα όπως η Νότια Κορέα όπου με νόμο μειώθηκαν οι ώρες εργασίας από 68 σε 52 την εβδομάδα. Για όλους τους υπόλοιπους είναι καλό να γνωρίζουμε ότι, ακόμη και αν δεν έχει πλήρως αποδειχθεί, όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό καλό είναι να αποφεύγουν τις υπερωρίες