Η κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, χωρίς οι ειδικοί να έχουν καταλήξει εάν είναι συνετή διατροφική επιλογή για την έγκυο. Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ωστόσο, φαίνεται πως έχει μια απάντηση.
Τα ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, σημαντικών συστατικών για την ανάπτυξη του εμβρύου. Παρ’ όλα αυτά, η ένσταση για την κατανάλωσή τους πιθανώς να έγκειται στο γεγονός πως ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας και το σκουμπρί, συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές βλάβες.
Τα πρόσφατα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open, στοιχίζονται υπέρ της κατανάλωσης ψαριών στην εγκυμοσύνη υπογραμμίζοντας πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 805 ζεύγη μητέρας-παιδιού από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Στο διάστημα της εγκυμοσύνης τους, οι γυναίκες απαντούσαν σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, ενώ υποβάλλονταν σε μέτρηση των επιπέδων υδραργύρου στον οργανισμό τους.
Στο επόμενο βήμα, η μελέτη μετατοπίστηκε στα παιδιά των εγκύων που είχαν συμπληρώσει τα 6 έως 12 έτη, στα οποία υπολογίστηκε η μεταβολική υγεία συναρτήσει παραγόντων όπως η περιφέρεια της μέσης, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν ψάρια μία έως τρεις φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν περισσότερες πιθανότητες για καλύτερη μεταβολική υγεία σε σύγκριση με εκείνα που οι μητέρες τους περιόριζαν τα ψάρια στη διατροφή τους σε λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.
Ωστόσο, κρίνεται εντυπωσιακό πως τα οφέλη έδειξαν να μειώνονται όταν η κατανάλωση ψαριού υπερέβαινε τις τρεις φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη Δρ. Λήδα Χατζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής Keck School του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, μεγαλύτερη των τριών φορών εβδομαδιαίως κατανάλωση ψαριού αντενδείκνυται λόγω της πιθανής μόλυνσης των ψαριών από υδράργυρο και άλλους ανθεκτικούς οργανικούς ρύπους, στο οποίο συνηγόρησε και ο συγγραφέας της μελέτης Νίκος Στρατάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής.
Στα ερευνητικά σχέδια των δύο επιστημόνων, είναι να εξετάσουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης διαφόρων ειδών ψαριών με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και επίπεδα υδραργύρου. Επιπλέον, η έρευνα είναι ακόμα υπό εξέλιξη, καθώς σκοπεύουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της υγείας των παιδιών μέχρι τα μέσα της εφηβείας.