Οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όμως, το τακτικό περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, πλήττοντας τις αρθρώσεις κυρίως στα χέρια, στα γόνατα, στους γοφούς και στη σπονδυλική στήλη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας Ross Wilki του Πανεπιστημίου Keele, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Rheumatic and Musculoskeletal Diseases, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 10.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας για να δουν κατά πόσο η οστεοαρθρίτιδα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα.
Διαπιστώθηκε ότι οι πάσχοντες έχουν όντως αυξημένη κατά 11% πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έχουν οστεοαρθρίτιδα. Από την άλλη, η μελέτη βρήκε ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το συχνό περπάτημα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Αντίθετα, ψυχολογικοί (άγχος, κατάθλιψη) και άλλοι παράγοντες (κακός ύπνος) φαίνεται να αυξάνουν τους κινδύνους της οστεοαρθρίτιδας.
Η οστεοαρθρίτιδα δεν θεωρείται άμεσα απειλητική για τη ζωή από τους γιατρούς, αλλά όπως είπε ο Δρ Wilki, «η νέα μελέτη έχει δύο βασικά ευρήματα: Πρώτον ότι η επίπτωση της οστεοαρθρίτιδας είναι ευρεία και εκτείνεται έως τον πρόωρο θάνατο και, δεύτερον ότι υπάρχουν τρόποι για να μειώσει κανείς αυτόν τον κίνδυνο».
Η ανάλυση καταδεικνύει ότι ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να βγαίνουν και να περπατούν θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά έναντι της υψηλής θνησιμότητα. Τα ευρήματα επίσης καταδεικνύουν ότι η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και ο μη αναζωογονητικός ύπνος παίζουν ρόλο στην πρόωρη θνησιμότητα των πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θεωρούνται κλινικά σημαντικοί.