Σε ασθενείς με επιληψία, η φυσιολογική νευρολογική δραστηριότητα διακόπτεται, οδηγώντας σε εξουθενωτικές επιληπτικές κρίσεις. Σε πρόσφατη έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο ACS Chemical Neuroscience, επιστήμονες ισχυρίζονται πως πιθανώς ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία για την νευρολογική διαταραχή, όχι μέσα από το υπάρχον οπλοστάσιο της συμβατικής φαρμακευτικής αλλά στα μυστικά της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.
Η επιληψία είναι μια από τις συχνότερες νευρολογικές ασθένειες παγκοσμίως, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκτιμά πως περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τη διαταραχή. Τα διαθέσιμα φάρμακα δεν λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά στο σύνολο των ασθενών. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 70% των επιληπτικών ασθενών διαχειρίζονται επιτυχώς την κατάστασή τους με τη βοήθεια της φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που η δράση των φαρμάκων είναι επιτυχής, δεν απουσιάζουν σημαντικές παρενέργειες που περιλαμβάνουν την απλή ζάλη έως διαταραχές στην ψυχολογική διάθεση.
Στην αναζήτηση νέων φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται θετικά στα συμβατικά αντιεπιληπτικά φάρμακα, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Peter de Witte στράφηκαν στη φύση και συγκεκριμένα σε φυτά που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Τα ευρήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Η ομάδα συνέλεξε 14 φυτά που χρησιμοποιούνταν στα παραδοσιακά κινεζικά γιατροσόφια κατά των επιληπτικών κρίσεων. Έπειτα, δοκίμασαν τα εκχυλίσματα των φυτών σε δύο ομάδες ψαριών-ζέβρα (zebrafish) με επιληπτικές κρίσεις, με τη μία ομάδα μόνο να παρουσιάζει καλή ανταπόκριση στα συμβατικά αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Από το σύνολο των φυτών, μόνο το εκχύλισμα από τον φλοιό ενός τύπου μανόλιας, της Magnolia officinalis, ενός δέντρου που ευδοκιμεί στην Κίνα, έδειξε να δρα καταπραϋντικά σε συμπεριφορές που προσιδίαζαν σε επιληπτικές κρίσεις και στις δύο ομάδες. Ακολούθησαν δοκιμές με ποντίκια, όπου οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση του φλοιού της μανόλιας, η μαγνολόλη (magnolol), μείωσε την συχνότητα των ανθεκτικών στις αγωγές επιληπτικών κρίσεων των τρωκτικών.
Τα ενθαρρυντικά ευρήματα υποδεικνύουν πως τόσο αυτή η ένωση όσο και άλλες από τον φλοιό του συγκεκριμένου είδους μανόλιας, θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο πρόβλημα της ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.